Ossendrecht

Bliksemincident met 5 gewonden: Defensie was slecht voorbereid

24 februari 2021 21:10 Aangepast: 25 februari 2021 09:02
In 2019 raakten 14 leerlingen gewond door de bliksem. Beeld © ANP

Defensie was onvoldoende voorbereid op calamiteiten, en had geen medisch evacuatieplan toen twee jaar geleden veertien mbo-leerlingen gewond raakten door een blikseminslag. Dat concludeert de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) in een vandaag naar buiten gebracht onderzoeksrapport.

Op woensdag 19 juni 2019 raakten vijf aspirant-militairen gewond nadat de bliksem was ingeslagen. Het ongeluk gebeurde op de militaire basis in Ossendrecht. 

De leerlingen waren bezig met een oefening in het veld. Een 17-jarige jongen raakte zwaargewond en heeft er blijvend letsel aan overgehouden.

Volgens het rapport zag de meteorologische dienst van Defensie, gevestigd op de vliegbasis Woensdrecht, dat er slecht weer op komst was. Deze informatie is niet doorgegeven aan de instructeurs op het veld. Woensdagmiddag werden de leerlingen overvallen door de bliksem.

Ontbrak medisch evacuatieplan

De gewonde leerling is snel gereanimeerd en binnen tien minuten afgevoerd naar een punt met civiele hulpdiensten. Volgens de inspectie is de snelheid van handelen te danken aan de ervaring van de instructeurs, en niet aan de voorbereiding die van tevoren was getroffen.

Er ontbrak bijvoorbeeld een medisch evacuatieplan. Ook werd nergens vastgelegd hoe de instructeurs in geval van slecht weer moesten handelen.

'Defensie verantwoordelijk'

Volgens Anne-Marie Snels, voorzitter van de militaire vakbond, heeft Defensie forse steken laten vallen. "Defensie heeft een aantal risico’s volstrekt niét onderkend. Ik vind het shocking dat er met een verouderde risico-inventarisatie en -evaluatie is gewerkt", zegt Snels. 

"Er lag geen calamiteitenplan, er was geen medisch evacuatieplan en er was geen protocol voor onweer. Deze jongeren zaten redelijk kort op de opleiding. Die moet je juist extra beschermen om te voorkomen dat ze gewond raken. Daarvoor was Defensie verantwoordelijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bliksemdrama Ossendrecht: studenten deden militaire oefeningen tijdens noodweer

"Bovendien was in Woensdrecht bekend dat er forse onweersbuien aankwamen, maar heeft men nagelaten de instructeurs en de leerlingen te informeren. Je wilt niet dat dit nog een keer gebeurt, dit het moet in de toekomst echt voorkomen worden. Niet alleen door het vastleggen van zaken op papier, maar door er volop aandacht aan te besteden in de opleiding van instructeurs", zegt Snels. 

Met het onderzoek onderstreept de inspectie het belang van zorgvuldige voorbereiding van oefeningen. Verder moeten de risico's van slecht weer verplicht worden meegenomen bij de risico-inventarisatie van oefeningen. 

Defensieminister Ank Bijleveld en staatssecretaris Barbara Visser schrijven in een reactie dat ze de aanbevelingen van de inspectie overnemen.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore