Buiten sporten in teamverband

26-jarige mag sporten in teamverband, 27-jarige niet: hoe zit dat?

24 februari 2021 14:55 Aangepast: 25 februari 2021 10:59
Deze amateurvoetballers - de 27 vermoedelijk al gepasseerd - hebben voorlopig nog even pech. Beeld © ANP

Jongeren kregen gisteravond weer iets van perspectief in de coronapersconferentie: de leeftijdsgrens voor buitensport in teamverband wordt opgerekt tot 27 jaar. Voor de overheid ben je dus een jongere tot je 26 jaar en 365 dagen oud bent. Waar is die leeftijdsgrens op gebaseerd?

Uit cijfers over het aantal besmettingen blijkt niet per se dat het verstandig is dat jongeren weer samen de wei in gaan. Juist het tegendeel is waar. In geen andere leeftijdscategorie werden tussen 15 en 21 februari (naar verhouding) zo veel besmettingen gerapporteerd als in de categorie 18 tot en met 24, zoals te zien is in deze tabel:

Door het verruimen van de regels voor buiten sporten vanaf 3 maart wil het kabinet jongeren en jongvolwassenen tegemoet komen, vertelde premier Mark Rutte gisteravond. Zij hebben het al zo zwaar in deze lockdown en het gebrek aan lichaamsbeweging heeft een negatieve invloed op hun lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Maar waarom dan 27? En niet 25? Of 30? Dat begrijpen Luuk Biemans (28) en Sven Berendschot (27) niet. Zij mogen nu als enige twee van het voetbalteam niet meedoen omdat ze nét te oud zijn.

Het hele voetbalteam is onder de 27, op Sven en Luuk na. Dat betekent dat zij nu als enigen op de bank zitten en niet mee mogen sporten.

Het is niet zo dat je vanaf je 27ste bevattelijker bent voor het coronavirus. Of er extra ziek door wordt. In de meest recente adviezen door het Outbreak Management Team is niets terug te vinden over buiten sporten. Het betreft een politieke keuze, blijkt uit gesprekken met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het ministerie van Volksgezondheid en Sport (VWS).

Politieke keuze

Deze leeftijdsgrens sluit aan bij het jeugdplan van staatssecretaris Paul Blokhuis. Die heeft eerder deze maand - in een ander, hiervan losstaand initiatief - 200 miljoen euro vrijgemaakt om het welzijn van jongeren te verbeteren, zegt een woordvoerder van VWS. Ook toen ging het om jongeren en jongvolwassenen van 12 tot 27 jaar.

Voor 'de handhaafbaarheid en duidelijkheid' van de regels heeft het kabinet ervoor gekozen om de regels te verruimen voor jongeren tot 27 jaar. Zo is de overheid eenduidig in zijn communicatie, is de gedachte daarachter. "Het sluit aan bij het jeugdplan en je moet ergens een leeftijdsgrens trekken", merkt de woordvoerder nog op.

'Sport oplossing tegen sociaal isolement'

De voorzitter van de Nijmeegse studentenhockeyclub Apeliotes is blij met de versoepeling van de coronaregels. "Wij denken dat sport de oplossing kan zijn voor jongeren die in isolement zitten", zegt Wout Dijkstra.

Dat leden van 27 jaar en ouder niet in groepsverband mogen sporten, zorgt wel voor een ruwe scheiding op de hockeyvelden. "De leden van Apeliotes zijn tussen de 18 en 30 jaar oud. De afgelopen periode hebben ze getraind in duo's. De leden van 27 jaar en ouder blijven op die manier trainen, de rest gaat verder in teamverband", zegt Dijkstra.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore