Ga naar de inhoud
Moord op Wiersum

Veiligheidscheck kantoor en huis voor advocaten

Bloemen bij de woning van de vermoorde advocaat Derk Wiersum. Beeld © ANP

Advocaten kunnen vanaf vandaag hun kantoor, woonhuis (kantoor aan huis) en digitale voetafdruk laten checken op veiligheid. De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) biedt via een gespecialiseerd bedrijf dan een veiligheidsscan aan die kwetsbare punten aan het licht kan brengen.

De moord op advocaat Derk Wiersum heeft de beroepsgroep opgeschrikt. Wiersum werd in september 2019 bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Hij was een van de advocaten van de kroongetuige in het grote liquidatieproces Marengo.

Persoons- en adresgegevens

Bij de scan wordt gekeken naar sloten, ramen, toegangscontrole en camera’s. Ook wordt ingeschat hoe vindbaar persoons- en adresgegevens van een advocaat online zijn. Nadat de scan is uitgevoerd, adviseren de experts over de eventuele noodzaak en mogelijkheden om de veiligheid van het kantoor en de medewerkers te verhogen.

De kosten van de veiligheidsaanpassingen moeten door de advocaat worden betaald.

Wat
Lees ook:
Wat is het probleem met het schaduwen van advocaten?

De NOvA kondigde in 2020 een aanpak voor veiligheid en weerbaarheid van advocaten aan. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de orde vier ton subsidie verstrekt voor de objectscans. Met het huidige budget kunnen circa 850 scans worden uitgevoerd. In eerste instantie zou de scan al eind vorig jaar worden aangeboden.

Noodnummer

Sinds een jaar is er ook een noodnummer voor advocaten die worden bedreigd dat 24 uur per dag gebeld kan worden. Bij acute dreiging moeten ze direct 112 bellen.

Advocatenkantoor
Lees ook:
Advocatenkantoor in Utrecht meerdere keren beschoten
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.