Overtreding privacywet

Bedrijven testen arbeidsmigranten illegaal op drugsgebruik

24 februari 2021 01:56
Arbeidsmigranten in Hoge Mierde (archieffoto). Beeld © ANP

In Nederland worden Oost-Europese arbeidsmigranten bij honderden bedrijven getest op drugsgebruik, terwijl dat testen illegaal is. Jaarlijks worden tienduizenden eenmalige testen gebruikt om de werknemers te controleren.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksplatform Investico, onder meer in opdracht van dagbladen De Stentor en Trouw. De  Autoriteit Persoonsgegevens bevestigt dat met het testen de privacywet wordt overtreden. 

'Aan de poort'

Werkgevers laten hun personeel als dat zich meldt voor hun werk 'aan de poort' testen door beveiligers en speciaal ingehuurde testbedrijven, op alcohol- en drugsgebruik. Het zou gebeuren in verschillende sectoren, bij bedrijven als visinkopers, bakkerijen en zelfs zorginstellingen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Boete en verbod voor uitzendbureau dat arbeidsmigrant slecht behandelt'

De testen worden gekocht bij commerciële testbedrijven. Volgens producent Dräger stijgt de verkoop van testkits al jarenlang in Nederland, schrijft De Stentor. Jaarlijks verkoopt het bedrijf naar eigen tussen de 50,000 en 70,000 testen. Slechts een klein deel daarvan zou naar de politie gaan, en dat is juist de enige niet-medische afnemer die mag testen op drugs. 

Monotone werkdagen

De testen zouden worden uitgevoerd omdat het gebruik van speed populair zou zijn onder jonge werknemers uit Roemenië en Polen. Het middel zou worden genomen om de zware, monotone werkdagen door te komen. 

Volgens Stephan Roelofs van testbureau ArboFit is het daadwerkelijk een probleem. "Wij maken onze handen wel vuil", zegt hij. "In opdracht van de klant laten we gezondheid en veiligheid prevaleren boven privacy-regeltjes. Medewerkers hebben recht op veilig werken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland in trek bij arbeidsmigranten, vooral uit Europa

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore