Tot 15 maart

Coronaregels: de vier verruimingen op een rij

23 februari 2021 19:15 Aangepast: 23 februari 2021 19:49
Middelbare scholen en mbo's mogen gedeeltelijk weer open (archieffoto). Beeld © ANP

Het kabinet komt met een paar belangrijke versoepelingen van de coronamaatregelen. Deze 'vier verruimingen' zetten we hier voor je op een rij. Ze gelden in elk geval tot 15 maart, de avondklok op die dag tot 4.30 in de ochtend.

Voortgezet onderwijs

Vanaf 1 maart gaan ook de scholen in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs weer open. Voor het voortgezet onderwijs geldt: leerlingen gaan minimaal 1 dag per week naar school 'en zo veel meer mogelijk als verantwoord is'.

Middelbaar beroepsonderwijs: alle leerlingen op alle niveaus gaan één dag per week naar school.

Er blijven maatregelen van kracht zoals het dragen van een mondkapje, gespreide pauzes en lestijden en vaste looproutes. De anderhalve meter afstand geldt overal, maar niet in het voortgezet speciaal onderwijs. Scholen mogen, als ze die maatregelen handhaven, ook op andere locaties les gaan geven, zoals sporthallen of kerken.

Leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs, het praktijkonderwijs en leerlingen die praktijkgerichte lessen in het vmbo volgen, krijgen prioriteit. Wanneer een leraar of leerling positief is getest, moet iedereen die langer dan een kwartier dichter dan 1,5 meter in de buurt is geweest in quarantaine. Hier meer informatie over de verruiming voor het middelbaar onderwijs.

Contactberoepen

Vanaf 3 maart kunnen de meeste mensen met een contactberoep hun werk weer doen. Het geldt voor een groot aantal beroepen, van rij-instructeurs tot chiropractors. Alleen sekswerkers zijn van de verruiming uitgezonderd. Een checkgesprek vooraf is verplicht.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog coronacrisis:

AstraZeneca: toch beloofde aantal doses voor EU

Winkelen op afspraak

Komt naast de click-en-collectregeling. Vanaf 3 maart mogen mensen in de winkel worden ontvangen die zich uiterlijk vier uur van tevoren hebben aangemeld.

Per verdieping worden maximaal twee klanten toegestaan, maximaal zes keer per uur, in timeslots van 10 minuten.

Buiten sporten

Vanaf 3 maart geldt de verruiming voor het buiten sporten voor mensen jonger dan 27 jaar bij sportaccommodaties. De verruiming geldt alleen voor trainingen en onderlinge wedstrijden; competities worden niet hervat.

Sportaccommodaties binnen blijven dicht, dus ook sportscholen. Mensen van 27 en ouder mogen met maximaal één ander sporten en moeten de anderhalvemeterregel in acht nemen. 

Bekijk ook: Scholen open en winkelen op afspraak: dit zijn de nieuwe versoepelingen

Kijk hier de vier versoepelingen die zojuist in de persconferentie werden aangekondigd terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore