Geen afscheidsfeest

Met pensioen tijdens lockdown: 'Jammer, ik had iedereen graag nog gezien'

25 februari 2021 06:50 Aangepast: 25 februari 2021 07:28
Ben Dolmans. Beeld © Eigen foto

Je pensioen is een grote mijlpaal in je leven, maar een afscheidsfeestje zit er voor alle nieuwe pensionado's nu niet in. Hoe is het om na jaren te hebben samengewerkt niet fysiek afscheid te kunnen nemen van je collega's?

"Best wel heel erg jammer", vertelt Ben Dolmans (66). Meer dan veertig jaar werkte hij in de jeugdzorg. Hij heeft regionaal en landelijk een groot netwerk opgebouwd. Hij zou een afscheidsfeest krijgen en een symposium. Maar door corona ging dat niet door.

Het was voor Ben een extra zwaar afscheid, want hij trok niet alleen de deur achter zich dicht van de jeugdgevangenis waar hij jarenlang als directeur werkte, hij draaide hem ook voorgoed op slot. De instelling sloot op 1 januari vorig jaar de deuren, daarna was hij nog beziggeweest met de afronding. "De laatste 1,5 jaar was heel hectisch. Het personeel werd boventallig verklaard en ik wilde dat iedereen ergens anders goed terechtkwam."

Personeel was al weg

Ben had een drukke baan met veel verantwoordelijkheden, en ineens: helemaal niets. "Dat was wennen. Ik moest het echt even een plekje geven."

Het afscheid was extra lastig omdat de jongeren uit de instelling en het personeel al weg waren. "Mijn kantoor was vier maanden na de sluiting het enige op de bovenste verdieping dat nog draaide. Het was gek om dat leeg te ruimen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pensioenfondsen lijden flink door de coronacrisis. Wat ga jij daarvan merken?

'Had iedereen graag gezien'

Tijdens zijn afscheidsfeest zou hij iedereen nog een keer zien, maar dat werd vanwege corona verplaatst en later geannuleerd. Uiteindelijk bleef er weinig feestelijks meer over. "De restaurants waren nog open. Samen met mijn vrouw en alleen het managementteam gingen we uit eten, aan aparte tafels."

Er waren mooie woorden, er was een afscheidsboek vol persoonlijke verhalen van werknemers en een flesje wijn hier en daar. "Dat was heel fijn. Ik heb er geen trauma aan over gehouden hoor, ik heb een fijne andere invulling gevonden voor mijn tijd. Maar ik had iedereen gewoon graag nog even gezien."

De vrouw van Ben, Trudy Dolmans, stopte een paar maanden later met werken. "Tijdens de tweede coronagolf. Er zijn twee data geprikt voor haar afscheidsreceptie, die zijn allebei niet doorgegaan. Gelukkig had ze nog wel een klein afscheid."

'Goed afscheid nemen is belangrijk'

"Iedere overgangsfase is belangrijk om te markeren met een ritueel", vertelt psycholoog Marjoleine Vosselman. Ze schreef het boek Pensioen in zicht. Afscheidsborrels hebben volgens haar daadwerkelijk een belangrijke functie.

"'We moeten de deur naar het verleden dichtdoen, zodat we helemaal in het heden kunnen zijn', zegt de Duitse monnik en manager Anselm Grün heel mooi. Sommige mensen onderschatten de waarde van een goed afscheid om door te kunnen gaan."

Vosselman adviseert daarom ook om stil te staan bij een vertrek en niet geruisloos afscheid te nemen. "Je moet nu wat creatiever zijn vanwege de maatregelen." Even zwaaien via Teams is niet genoeg, het 'hoe' is heel belangrijk. "Een goed afscheid is persoonlijk en laat zien dat diegene die weggaat van waarde is geweest en ertoe deed."

"Het is belangrijk dat de gepensioneerde met een goed gevoel kan terugkijken op het werkende leven. Om daarna vooruit te kijken en een nieuwe invulling te geven aan de vrijgekomen tijd. Als er van buitenaf niks meer van je wordt verwacht, kan dat verlammend werken. Of zo beangstigend dat de agenda weer helemaal wordt volgepland met oppasdagen voor de kleinkinderen of vrijwilligerswerk. Met pensioen gaan is ingewikkelder dan veel mensen denken. Er zijn niet voor niks waardevolle cursussen voor."

Veel georganiseerd

De collega's van Elise Meijerink hebben veel moeite gestopt in haar afscheid op 12 november. Het was de bedoeling dat ze een middag en avond een gezellig feest zou hebben met collega's, maar vanwege corona kon dat niet doorgaan. "Er is zo ontzettend veel georganiseerd in de week dat ik met pensioen ging", vertelt Elise.

Ballonnen, lunch, speeches en flessen wijn en.... heel veel cadeaus. Ballonnen, lunch, speeches en flessen wijn en.... heel veel cadeaus.

Ze somt op: haar tuin en auto werden versierd, ze werd op verschillende plekken onverwacht verrast. Twee collega's speelden ineens een toneelstukje, twee anderen saxofoon, collega's reden 's avonds langs met lichtjes en Beethovens 'Für Elise' op hun telefoons, er werd een taart bezorgd, een lunch, 's avonds een diner en er zijn 'weet ik hoeveel' cadeautjes afgeleverd, met een tijdstip erop wanneer ze die mocht uitpakken.

Dagelijks post

In december kreeg ze bijna dagelijks als afsluiting kristallen en andere stenen met de post, met op een persoonlijk kaartje de betekenis en waarom die collega vond dat de steen zo goed bij Elise paste. "Vorige week kreeg ik het allerlaatste cadeau: een puzzel van 1000 stukjes van alle foto's rondom mijn pensioen en nog een film van alle feestelijke gebeurtenissen. Ik glunder nog steeds als ik aan al deze bijzondere momenten terugdenk."

"Versierde auto's reden door de straat." "Versierde auto's reden door de straat."

Elise heeft 45 jaar in het onderwijs gewerkt. Tijdens haar laatste baan hielp ze op vier scholen leerlingen en leerkrachten bij het vinden van passend onderwijs. "Ik heb in een geweldig team gewerkt waarin iedereen oog had voor elkaar. De verbinding die ik bij mijn afscheid voelde, geeft dit weer. Dit had in een ééndaags afscheid, een feestje, nooit op deze manier gekund."

Yoga en dansen

Ze dacht dat ze in een gat zou vallen na haar pensioen, daarom hield ze een boekje bij met alles wat ze kon doen: beginnen met yoga of iets met dansen, wandelen, beter leren koken.

Daar gaat ze binnenkort allemaal mee beginnen. De week na haar pensioen werd haar vader ziek. "Ik zie het als cadeau dat ik alle tijd had voor de mantelzorg voor mijn lieve paps. Hij is 92 geworden. Ik kijk terug op een waardevolle tijd samen. Maar nu is het tijd om weer vooruit te kijken en op zoek te gaan naar iets wat me net zo inspireert als mijn werk altijd heeft gedaan."

Bekijk ook: Kunnen we door de pandemie eerder met pensioen?

RTL Z zocht uit of we door de huidige oversterfte en door de gemiddelde dalende levensverwachting eerder met pensioen kunnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore