Economische krimp

Noord-Holland lijdt het meest onder coronacrisis

23 februari 2021 00:54 Aangepast: 23 februari 2021 08:04
Op Schiphol bleef het vorig jaar zeer rustig door de coronamaatregelen. Beeld © ANP

De gevolgen van de coronacrisis werden vorig jaar het hardst gevoeld in Noord-Holland. De economie kromp daar bovengemiddeld hard, met zo'n 7 procent. Ook in Limburg kwam de economische klap hard aan: de economie in die provincie kromp met 4 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eerder meldde het CBS al dat de economie van Nederland over het hele jaar gezien met 3,8 procent kromp. Dat is de grootste krimp die het CBS ooit gemeten heeft.

Flevoland als beste door crisis

Inmiddels blijkt dat er grote regionale verschillen zijn. Noord-Holland en Limburg lijden het meest onder de gevolgen van de crisis. Van alle provincies komt Flevoland, met een krimp van 2 procent, het beste door de crisis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grootste economische krimp ooit gemeten in coronajaar 2020, tweede golf dempt herstel

Noord-Holland werd vooral getroffen door veel minder vliegverkeer op Schiphol en minder toerisme. De economie in Groningen kromp ook, met 5 procent, maar dat komt vooral door de teruglopende gaswinning en is dus minder gerelateerd aan corona. In de meeste provincies lag de krimp rond de 3 procent.

Haarlemmermeer hard getroffen

Op regioniveau werd Haarlemmermeer, waar Schiphol in ligt, hard getroffen met een krimp van zo'n 18 procent. Ook Amsterdam, waar veel toerisme wegviel, deed het met een krimp van zo'n 7 procent slecht. De regio rond Delfzijl kromp maar met 1 procent en presteerde daarmee het best van heel Nederland.

Relatief goed

De coronacrisis heeft er dus hard ingehakt het afgelopen jaar. Toch is Nederland er ten opzichte van andere Europese landen nog relatief goed vanaf gekomen in 2020. In de eurozone kromp de economie in 2020 met 6,8 procent, meldde het Europese statistiekbureau Eurostat onlangs. Het gaat daarbij wel om voorlopige cijfers, net als bij het CBS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een jaar corona, 30 miljard belastinggeld aan steun: hier ging het heen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore