Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Hooikoorts en corona, wat is het verschil?

Opeens is het lente, opeens zijn daar de muggen en opeens... is daar de hooikoorts. De symptomen van hooikoortspatiënten lijken veel op die van mensen met corona. Velen zullen dan ook voor het dilemma staan: testen of niet? Die vraag beantwoorden we in deze corona-update.

Niesschaamte, het woord kennen we nog van vorige zomer. Inmiddels hebben weer een hoop mensen last van de pollen die door de lucht zweven - met de bijbehorende klachten.

Het voelt toch wat ongemakkelijk om snotterend naar buiten te gaan in deze tijd. "Zo onopvallend mogelijk je (hooikoorts)snot insnuiven en/of oplikken vanachter je mondkapje", twitterde iemand vandaag.

De zwarte els

Oorzaak van die jeuk in de ogen en dat gekriebel in de neus is de zwarte els. Die boom zit vol met pollen en komt nu in bloei. De pollenradar van Buienradar staat op 5 van 10.

Ongeveer één op de vijf Nederlanders heeft hooikoortsklachten. Dat zijn bij elkaar een hoop mensen. Moeten die nou allemaal binnenblijven en zich laten testen?

Moeten
Lees ook:
Moeten we ons zorgen maken om coronavariant E484K?

Het RIVM doet vooral een beroep op het eigen inschattingsvermogen. Mensen met allergieën kunnen dat over het algemeen goed zelf herkennen.

In principe kun je dus gewoon naar buiten, meldt het instituut. "Als je hooikoorts hebt, heb je elk jaar dezelfde klachten in ongeveer dezelfde periode. Je kan dan goed aanvoelen of het die klachten van de hooikoorts zijn." Hetzelfde geldt voor klachten die typisch passen bij een allergie.

Bij twijfel: laat je testen

Een loopneus, waterige en jeukende ogen: het zijn typische klachten bij hooikoorts en niet bij Covid-19. Niezen en hoesten is een ander verhaal. De conclusie van het RIVM is vooral: bij twijfel of als de klachten anders aanvoelen dan normaal: laat je testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is.

Hieronder worden de verschillen én overeenkomsten tussen hooikoorts en Covid-19 uitgelegd. Bij koorts is het sowieso opletten. Ondanks de naam is koorts geen verschijnsel van hooikoorts. Het is wel een van de symptomen van Covid-19 - en dus is het dan verstandig om je te laten testen.

'Bel de huisarts'

Ben je toch overtuigd dat de klachten door hooikoorts komen? Bel dan vooral de huisarts als de middeltjes van de drogist niet (volledig) werken, raadde KNO-arts Wytske Fokkens vorig jaar aan.

"Een groot deel van de mensen met hooikoorts kan met medicatie volledig klachtenvrij zijn, dus waarom zou je je vervelender voelen dan nodig is?"

Je hoeft daarvoor niet eens fysiek langs te gaan. "Je kunt die ook telefonisch vragen. In de richtlijn staat precies welk medicijn je moet krijgen: een neusspray met corticosteroïden die absoluut niet schadelijk is. Er zullen maar weinig huisartsen zijn die zo'n spray in deze tijd niet telefonisch willen voorschrijven."

Heb je ook een vraag over het coronavirus? Stel 'm hieronder, en wie weet beantwoorden we deze bij de volgende Corona-update.