Vliegtuigongeluk Meerssen

Vrouw (76) geraakt door brokstukken vliegtuig: 'Had engeltje op schouder'

22 februari 2021 17:35 Aangepast: 22 februari 2021 17:57
Brokstukken die in Meerssen uit de lucht vielen. Beeld © EPA

Een 76-jarige vrouw maakte dit weekend een wandeling door haar woonplaats Meerssen. Ze was bijna thuis toen ze een brokstuk van een vrachtvliegtuig op haar hoofd kreeg. "Mijn moeder heeft een engeltje op haar schouder gehad", vertelt haar dochter aan RTL Nieuws.

Het vliegtuig steeg afgelopen zaterdagmiddag op van Maastricht Aachen Airport. Het was onderweg naar New York, maar kwam al snel in de problemen.

Ooggetuigen zagen hoe er vlammen uit een motor kwamen. Daarna verloor het toestel stukken metaal, die in een woonwijk in Meerssen terechtkwamen. Het vliegtuig maakte vervolgens een noodlanding in Luik.

Twee personen raakten gewond door de vallende brokstukken, onder wie een 76-jarige vrouw. "Ze liep op straat, om even te wandelen", vertelt haar dochter Janneke, die vanwege privacyredenen niet bij haar echte naam genoemd wil worden.

 "Ze was bijna thuis, stak de weg over en keek boven zich. Ze zag opeens het vliegtuig met brandende motor en vallende brokstukken." Haar moeder dacht eerst dat het steentjes waren, vertelt Janneke. "Iedereen probeerde meteen te schuilen. Zij stak over bij een autogarage. Toen werd het haar zwart voor de ogen; ze viel en ze ging out."

Hoe vaak gebeurt dit?

Het komt niet vaak voor dat onderdelen van een vliegtuigmotor uit de lucht vallen, zegt luchtvaartdeskundige aan de TU Delft Joris Melkert. "In Nederland kan ik me geen recent geval herinneren. Dit is echt niet normaal. Maar niet onmogelijk."

De oorzaak van het voorval is onbekend. Mogelijk zijn de turbinebladen beschadigd, zegt de woordvoerder van het vliegveld in Luik waar het toestel een noodlanding maakte. 

Vogel of drone in motor

Zo'n beschadiging zou kunnen ontstaan doordat de motor iets heeft opgezogen. Melkert: "Een vogel of een drone bijvoorbeeld. Maar dat is op dit moment puur speculeren. Verder onderzoek zal het moeten uitwijzen."

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid is een verkennend onderzoek gestart. Daaruit moet blijken of er een uitgebreider onderzoek nodig is. Daarnaast onderzoekt het Team Luchtvaarttoezicht van de nationale politie of er sprake is van verwijtbare schuld.

Jannekes moeder bleek op haar hoofd te zijn geraakt door vallende brokstukken. Op een rode auto vlakbij de vrouw, op nog geen halve meter afstand, stond ook een scherp brokstuk rechtop, dat door het dak heen sneed.

Het is een geluk dat haar moeder die niet op haar hoofd heeft gekregen, zegt ze. "Ze heeft echt een engeltje op haar schouders gehad."

'Bizar en onwerkelijk'

Janneke noemt het een onwerkelijk verhaal. "Er waren zoveel mensen buiten. Dat maar twee mensen gewond zijn geraakt, is echt een wonder. Zelfs tot in Maastricht zijn brokstukken teruggevonden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vliegtuig verliest onderdelen na start vliegveld Maastricht: twee gewonden

Janneke was zelf aan de andere kant van Meerssen toen het ongeluk gebeurde. "Ik zag het vliegtuig opstijgen. Opeens kwam een steekvlam uit de motor. Toen ik de wijk in kwam, zag ik mijn moeder op een stoeltje zitten."

Jannekes moeder moest lang wachten op de hulpdiensten. Uiteindelijk werd ze na controle niet meegenomen naar het ziekenhuis, maar ze bleef pijn houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoeksraad gaat kijken bij vliegtuig dat onderdelen verloor

Daarom reden ze zelf naar de huisartsenpost, waar een foto werd gemaakt. "Haar arm en schouder waren uit de kom. Maar omdat ze zolang moest wachten op hulp, was het niet makkelijk te verhelpen. Uiteindelijk is ze onder narcose behandeld door een traumachirurg." 

De moeder van Janneke bracht een nacht door in het ziekenhuis en is inmiddels weer thuis. Over twee weken moet ze terug naar het ziekenhuis voor controle. Hoe het nu met haar gaat? Ze is oké, vertelt Janneke. "In het dagelijks leven is ze heel vitaal, een veerkrachtige vrouw. Gezien de omstandigheden maakt ze het goed."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inwoners Meerssen enorm geschrokken: 'Regen van brokstukken'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore