Racisme

Clarence Seedorf: 'Geen gelijke kansen voor zwarte voetbaltrainers'

22 februari 2021 13:15 Aangepast: 22 februari 2021 16:45

Voormalig voetbalinternational Clarence Seedorf krijgt vanwege zijn huidskleur geen aanbiedingen om trainer te worden bij een club. "Er zijn geen gelijke kansen voor coaches. De cijfers spreken voor zich; nergens zie je mensen van kleur in de hoogste posities in het voetbal."

Seedorf zegt tegen de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport dat hij tevergeefs op aanbiedingen heeft gewacht vanuit Italië, waar hij grote successen vierde als voetballer en in 2014 ongeveer vijf maanden trainer was van AC Milan.

'Beste resultaten komen voort uit diversiteit'

Ook vanuit Nederland kreeg hij geen telefoontjes. "Iedereen, vooral degenen die dingen kunnen veranderen, moet de verantwoordelijkheid nemen alle mogelijkheden open te houden als er naar topprestaties wordt gestreefd", zegt Seedorf. "De beste resultaten komen voort uit diversiteit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Italiaanse club wilde Onana niet vanwege zijn huidskleur'

De 44-jarige geboren Surinamer trainde na AC Milan ook nog de Chinese club Shenzhen Xiangxue en de Spaanse club Deportivo La Coruña. Hij was tussen 2018 en 2019 bondscoach van Kameroen.

Commissie Mijnals

In Nederland bestaat de commissie-Mijnals om racisme in het voetbal tegen te gaan. Onder anderen Ruud Gullit, Humberto Tan, Arnhems burgemeester Ahmed Marcouch en voormalig Oranje-international Daphne Koster zitten in die commissie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Commissie Mijnals wil racisme in het voetbal 'buitenspel' zetten

Voorzitter Humberto Tan noemde de racisme-rel rondom Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira vorig jaar als pijnlijk voorbeeld van racisme op de Nederlandse velden. "Na de afschuwelijke beelden van FC Den Bosch - Excelsior werd het weer pijnlijk duidelijk dat we racisme en discriminatie in het voetbal echt buitenspel moeten zetten", zei Tan toen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore