Cao-onderhandelingen

Politieacties: vanaf morgen geen boetes voor kleine overtredingen

21 februari 2021 11:33
Archieffoto Beeld © Novum RegioFoto

De politie gaat vanaf morgenochtend 7.00 uur geen boetes uitschrijven voor kleine overtredingen, zoals geen richting aangeven, in een portiek rondhangen of door rood fietsen op een rustige weg. Agenten protesteren daarmee tegen het stukgelopen cao-overleg met het kabinet. Onder andere coronaboetes worden wel uitgeschreven.

De vakbonden zijn boos over het loonaanbod van het kabinet, dat in hun ogen veel te laag is. De bonden willen een loonsverhoging van 2,5 procent en twee eenmalige uitkeringen van 350 en 300 euro, de overheid wil een loonsverhoging van 1,3 procent en twee eenmalige uitkeringen van 300 euro geven. De bonden hadden het kabinet tot vrijdag gegeven om met 'een acceptabele loonsverhoging' te komen, maar dat is volgens hen niet gebeurd.

Waarschuwing 

Ze hebben hun leden nu opgeroepen de komende tijd alleen bekeuringen uit te schrijven bij grove schendingen van de openbare orde, overtredingen van coronavoorschriften en snelheidsovertredingen. Bij kleine overtredingen wordt 'in principe' volstaan met een waarschuwing en een actiebon, waarop staat waarom de politie dit doet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nijpend tekort aan agenten door coronamaatregelen, dagelijks werk in gevaar

De vakbonden zeggen in een verklaring dat de werkdruk voor de coronapandemie al zorgwekkend was, maar nu door de strengere beperkingen en de handhaving daarop alleen maar is toegenomen. De actie die morgen begint, kan volgens de bonden worden beschouwd 'als opmaat naar verdere acties'.

In 2018 ook acties

In 2018 liepen de cao-onderhandelingen voor de politie ook uit op acties. Toen werd zelfs gedreigd met de zwaarste actie ooit: een heel weekend alleen bij echte nood uitrukken. Dat ging op de valreep niet door omdat er net op tijd een akkoord werd gesloten. De politie heeft 63.000 mensen fulltime in dienst, van wie ongeveer 50.000 operationeel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore