Ga naar de inhoud
Gemeente doet aangifte

Bodegraven doet aangifte tegen complotdenkers voor bezoedelen kindergraven

Begraafplaats Vredehof in Bodegraven. Beeld © Google Maps

De Zuid-Hollandse gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft bij de politie aangifte gedaan van het verstoren van de grafrust door complotdenkers en hun sympathisanten. Op begraafplaats Vredehof in Bodegraven zijn graven van overleden kinderen bezoedeld.

In de afgelopen twee weken hebben tientallen personen actiegevoerd op de begraafplaats. Ze plaatsten bloemen en actiebordjes op graven waarvan zij denken dat de overledenen zijn 'vermoord door een satanistisch pedonetwerk', een onder QAnon-aanhangers veel gebezigde samenzweringstheorie:

Zo wordt QAnon steeds machtiger, tot in top Amerikaanse politiek

04:30
Zo wordt QAnon steeds machtiger.

De gemeente heeft de bloemen en actiebordjes van de begraafplaats verwijderd. De begraafplaats is geen plaats om actie te voeren, stelt de gemeente.

Pijnlijk voor nabestaanden

Burgemeester Christiaan van der Kamp heeft met diverse nabestaanden gesproken die aangeven dat zij zeer gegriefd zijn. "Het is voor de nabestaanden van overledenen en voor mensen die onterecht beschuldigd worden zeer pijnlijk en soms zelfs bedreigend", zegt de burgemeester.

"In de contacten die ik met hen heb merk ik dat ze zeer verdrietig zijn en boos over dat complotdenkers zoveel leugens en bedrog verspreiden op sociale media. Dat geldt ook voor mensen die er zomaar bij worden gehaald zonder er iets mee te maken te hebben." De burgemeester noemt het "verwerpelijk wat hier gebeurt."

QAnon
Lees ook:
QAnon in Nederland: een parapluterm waaronder steeds meer complotdenkers zich verzamelen

Ook elders in het land zijn graven bezocht door actievoerders. Volgens Nieuwsuur zijn tevens bloemen en teksten achtergelaten bij de gedenkstenen van Marianne Vaatstra en Nicky Verstappen, tot ontsteltenis van nabestaanden.

"Het gaat om een landelijk fenomeen dat we veel breder met elkaar moeten bespreken hoe we hier mee om moeten gaan", zegt de burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk.