Vliegtuig verliest motoronderdelen

Inwoners Meerssen enorm geschrokken: 'Regen van brokstukken'

20 februari 2021 20:54 Aangepast: 20 februari 2021 23:34
Brokstukken die in Meerssen uit de lucht vielen. Beeld © EPA

"De mensen in Meerssen zijn enorm geschrokken." Dat zei burgemeester Mirjam Clermonts van Meerssen nadat een vrachtvliegtuig eerder die dag na een explosie onderdelen van een motor verloor. De stukken die op de grond, auto's, mensen en daken vielen, waren gloeiend heet. Een oudere vrouw en een kind raakten licht gewond.

Het Team Luchtvaarttoezicht van de nationale politie doet onderzoek naar het incident. De afdeling bekijkt of er sprake is van verwijtbare schuld. Dit politieonderzoek staat los van de verkenning van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Een woordvoerder van Longtail Aviation zegt dat de luchtvaartmaatschappij haar volledige medewerking verleent aan de onderzoeken. 

Volgens burgemeester Clermonts zit de schrik in Meerssen er goed in. "Op een dag als vandaag waren er heel veel mensen buiten met dit mooie weer. Ze hebben dit heel intens beleefd."

Onderdelen vielen als een regen boven Meerssen naar beneden. Bekijk hier de beelden:

Clermonts liet zich na het incident op de getroffen plekken in Meerssen zien om er met mensen te praten en vooral naar hen te luisteren, zei ze. "In Meerssen zijn er nogal wat zorgen over de luchthaven. Ten principale is luchtvaart een veilige manier van vervoer, maar dat doet niks af aan de schrik en onrust die dit bij de mensen oproept."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vliegtuig verliest onderdelen na start vliegveld Maastricht: twee gewonden

Mensen in Meerssen hoorden twee knallen, gevolgd door steekvlammen uit de linkermotor, gevolgd door gekletter van vallend metaal. "Een regen van brokstukken", zei een bewoner. Iedereen rende naar beschutte plekken om zich tegen de omlaag keilende metalen brokstukken te beschermen.

'Dit hadden we nog niet eerder gezien'

"We zijn hier intussen gewend dat pannen van de daken waaien door laag overvliegende toestellen. Maar dit hadden we niet eerder gezien", reageerde de voorzitter van Omwonenden Maastricht Aachen Airport (MAA). Het burgerinitiatief heeft grote bezwaren tegen de aanwezigheid van het vliegveld pal aan de bebouwde kom van Meerssen en vlakbij Beek en industrieterrein Chemelot.

"In heel Europa zijn er maar twee vliegvelden die zo dicht op de bebouwde kom liggen, en MAA is er daar één van. Dan kom je toch niet met de grootste jumbojet, een 747-400, die laat je hier toch niet opstijgen en landen?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore