Vliegveld Maastricht

Vliegtuig verliest onderdelen na start vliegveld Maastricht: twee gewonden

20 februari 2021 16:54 Aangepast: 20 februari 2021 21:23
Verschillende auto's zijn beschadigd geraakt als gevolg van vallend puin. Beeld © Track 88

Een vliegtuig dat vanmiddag is opgestegen van het vliegveld van Maastricht, heeft kort na de start onderdelen verloren. Dat bevestigt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het gaat om een Boeing 747 met vracht aan boord. Er zijn twee personen lichtgewond geraakt, meldt de Veiligheidsregio.

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio heeft er vermoedelijk een explosie plaatsgevonden in een motor van het vliegtuig. Rond de Limburgse plaats Meerssen zijn metalen onderdelen neergekomen.

Oudere vrouw geraakt

Een brokstuk raakte een oudere vrouw, die daardoor lichtgewond raakte. Ook verbrandde een kind zijn vingers aan een stuk metaal.

In Meerssen raakte meerdere woningen en auto's beschadigd door vallende brokstukken, zoals je in deze video kunt zien:

Het vliegtuig is geland op het vliegveld van Luik. De Boeing 747 vloog een aantal rondjes boven de Ardennen, waarschijnlijk om brandstof te verbranden en zo gewicht te verliezen.

Geen gevaar voor toestel

Het toestel, dat vier motoren heeft en dertig jaar oud is, liep zelf geen gevaar, zegt een woordvoerder van de luchthaven tegen het ANP: "Het kon prima met één motor minder doorvliegen".

Volgens luchtvaartexpert Joris Melkert is het wel een bijzonder incident: "Ik kan me geen recent geval in Nederland herinneren waarbij er onderdelen van een motor naar beneden zijn gevallen."

De oorzaak van het voorval is onbekend. Mogelijk zijn de turbinebladen beschadigd. Zo zien de brokstukken er wel uit, zegt de woordvoerder van het vliegveld.

Zo'n beschadiging zou kunnen ontstaan doordat de motor iets heeft opgezogen. Melkert: "Een vogel of een drone bijvoorbeeld. Maar dat is op dit moment puur speculeren. Verder onderzoek zal het moeten uitwijzen."

'Laat brokstukken liggen'

Op sociale media delen bewoners foto's van de stukken metaal die op de grond terecht zijn gekomen. De politie roept op de brokstukken te laten liggen, in verband met het opnemen van de schade.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid is een verkennend onderzoek gestart. Daaruit moet blijken of er een uitgebreider onderzoek nodig is.

Bekijk de route van het vliegtuig:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore