Lenteachtige trekjes

Genieten: volop zon, heerlijk warm, sneuvelende dagrecords

20 februari 2021 11:43 Aangepast: 20 februari 2021 13:42
Lente!

Wie klaar is met de kou, kan de komende periode zijn hart ophalen: we krijgen namelijk een aantal prachtige dagen. De kans is zelfs groot dat er qua temperatuur diverse dagrecords gaan sneuvelen.

Vandaag is het al een heel mooie dag. De zon schijnt inmiddels volop en in het zuidoosten van het land wordt het al 18 à 19 graden. Het midden van het land blijft daar met 16 à 17 graden nauwelijks bij achter, zegt Buienradar-meteoroloog Thomas Vermeulen.

Schitterende dag

Alleen in het Waddengebied blijft het aanmerkelijk koeler. Dat heeft te maken met de zuidenwind die op weg naar het noorden sterk afkoelt boven het nog koude water van watermassa's als het IJsselmeer en de Waddenzee.

Morgen is er al vroeg alle ruimte voor de zon en volgt een schitterende dag met lenteachtige trekjes. In het midden van het land wordt het gemiddeld 17 graden, en in het zuidoosten wordt het 19 graden.

20 graden

Maandag gooit de temperatuur er nog een schepje bovenop en tikken we in het zuidoosten de 20 graden aan. En dat blijft een beetje de trend tot en met woensdag. Ook donderdag is het nog mooi, met temperaturen van 16 à 17 graden.

Vanaf vrijdag zien we een ander weerbeeld, met dalende temperaturen. Maar de echte kou blijft voorlopig uit de buurt.

Dagrecords KNMI De Bilt:

Verwacht wordt dat er de komende dagen diverse dagrecords zullen worden gebroken. Die staan op dit moment als volgt:

  • 20 februari – 16,9 graden (1990)
  • 21 februari – 14,8 graden (1949)
  • 22 februari – 14,5 graden (1990)
  • 23 februari – 15,7 graden (1990)
  • 24 februari – 16,7 graden (1990)
  • 25 februari – 18,3 graden (2019)

Twee jaar geleden was het in februari ook heel zacht weer. Daarom mochten de lammetjes al vroeg naar buiten, zoals te zien is in deze video:

Enorme temperatuurverschillen

Opvallend is natuurlijk het grote verschil tussen de temperaturen van vorige week en die van de komende dagen. Het KNMI zette voor RTL Nieuws de grootste temperatuurverschillen sinds het begin van de metingen op een rijtje.

Afgelopen vrijdag, op 12 februari, was de maximumtemperatuur in De Bilt volgens het KNMI -2,9 graden. Volgens Buienradar is het voor morgen de verwachting dat het daar 17 graden wordt. Een vlugge rekensom leert dat het verschil dan binnen tien dagen zo'n 19 graden zou kunnen worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Dit moet je in februari alvast doen als je deze lente vogels wil laten nestelen in je tuin

Bekijk op onderstaande kaart hoe warm het bij jou in de buurt is:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore