Ga naar de inhoud
Op papier hoog inkomen

'Zzp'ers moesten onterecht toeslag terugbetalen door fouten Belastingdienst'

Archieffoto. Beeld © ANP

Door een fout van de Belastingdienst zijn duizenden zelfstandigen in de financiële problemen gekomen. Een regeling die mensen uit de bijstand moest halen, stortte ze diep in de schulden.

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. De krant kreeg een anonieme tip van een medewerker van de Belastingdienst.

Het gaat om de regeling voor de zogeheten leenbijstand (bbz). Daarmee konden uitkeringsgerechtigden een renteloze lening van de overheid krijgen om een eigen bedrijf te beginnen.

Onderste
Lees ook:
Onderste steen moet boven: Kamer wil enquête over toeslagendrama

Als achteraf uit de jaarcijfers bleek dat ze met hun onderneming niet meer dan de bijstandsnorm hadden verdiend, werd de lening kwijtgescholden.

Diep in de schulden

Maar de Belastingdienst maakte een fout: de kwijtgescholden lening werd vervolgens bij het inkomen opgeteld. De uitkeringsgerechtigden hadden daardoor op papier ineens een te hoog inkomen en moesten 'te veel ontvangen' toeslagen terugbetalen. De slachtoffers kwamen daardoor diep in de schulden terecht.

Het verhaal doet denken aan de Toeslagenaffaire die RTL Nieuws en Trouw blootlegden. Net als de slachtoffers in die zaak, liepen de getroffenen ook hier tegen een muur op bij de Belastingdienst. Die hield vol dat ze hun schulden gewoon moesten betalen.

Duurde jaren

Het probleem met de toeslagen van zelfstandigen was al sinds 2010 bekend, maar het werd pas in 2017 opgelost. Het ging om een groep van 10.000 tot 15.000 mensen. Slachtoffers in de affaire met de kinderopvangtoeslag moesten ook lang wachten:

Gedupeerden toeslagenaffaire: 'Afwikkeling moet sneller'

01:54
Gedupeerden van de toeslagenaffaire spraken begin deze maand met premier Rutte op het Catshuis
Belastingdienst
Lees ook:
Belastingdienst gaat handmatig 400.000 oude belastingbesluiten beoordelen