'Prematuur, onnodig en schadelijk'

KNVB 'met stomheid geslagen' na uitspraken OMT-lid over publiek

19 februari 2021 17:42 Aangepast: 19 februari 2021 17:45

De KNVB is 'met stomheid geslagen' over uitspraken van OMT-lid Andreas Voss. De arts-microbioloog staat aan het hoofd van een onderzoek hoe publiek weer toegelaten kan worden in de stadions, maar nam vanmorgen al een voorschot op de uitkomst.

Hij zei tegen de NOS niet te verwachten dat er in 2021 al kan worden gevoetbald 'voor volgepakte tribunes'. 

De KNVB is verbijsterd over die uitspraak. De voetbalbond vindt dat Voss de uitkomsten van het onderzoek, dat dit weekend start, moet afwachten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Experiment met geluid fans bij voetbal zonder publiek slaat aan

"Wat Voss zegt is prematuur, onnodig en schadelijk", reageert Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB. "Als wetenschapper hoort hij open te staan voor de uitkomsten van de experimenten en onderzoeken. Maar volgens meneer Voss kunnen we beter wachten tot we begin 2022 allemaal gevaccineerd zijn. Wij willen stap voor stap naar verbeteringen, maar hij voorspelt al hoe het er tegen het einde van het jaar uitziet." 

Het ministerie van VWS zegt dat het nog niet kan aangeven wat wanneer mogelijk is. "Het is uiteraard afhankelijk van het aantal besmettingen en de ontwikkeling van het virus wanneer dit daadwerkelijk weer kan.""

NEC - De Graafschap

Zondag wordt het experiment afgetrapt. Bij de wedstrijd NEC - De Graafschap is voor het eerste weer een kleine groep publiek welkom, onder strikte voorwaarden. Zo moeten ze zich onder meer twee dagen voor en vijf dagen na de wedstrijd laten testen en krijgen ze een meetsensor omgehangen, die hun bewegingen registreert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste voetbalwedstrijd met publiek nog niet uitverkocht: 'Het loopt niet storm'

Met dit soort experimenten moet geleidelijk duidelijk worden hoe groot de besmettingsrisico's zijn en hoe die kunnen worden ingedamd.     

Het past de onderzoeksleider niet om al voorschot te nemen op de uitkomst, nog voor het eerste experiment is gestart, vindt de KNVB. "Uitspraken dat het tot mislukken is gedoemd zijn uitermate schadelijk. Clubs gaan nu in gesprek met hun seizoenkaarthouders voor volgend seizoen. Nu horen de fans, het gaat voorlopig niets worden."

Bekijk ook: Spaans corona-experiment: concert met 500 bezoekers

Afgelopen december werd in Barcelona geëxperimenteerd met een concert.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore