Staatsgreep

Jonge vrouw eerste dodelijke slachtoffer protest Myanmar: 'We zullen voor haar blijven demonstreren'

19 februari 2021 19:04
Een demonstrant in Myanmar houdt een bord met het gezicht van het slachtoffer vast. Beeld © AFP

Vlak voor haar 20ste verjaardag werd Mya Thwe Thwe Khaing bij protesten in Myanmar neergeschoten door de politie. Nu, ruim een week later, is ze overleden aan haar verwondingen. Ze is het eerste dodelijke slachtoffer van de demonstraties in het land.

"Ik voel me ontzettend verdrietig en heb er geen woorden voor", zegt de broer van Mya Thwe Thwe Khaing. Hij waarschuwde haar om niet naar de protesten te gaan. Nu is zijn zus het gezicht geworden van de demonstraties in Myanmar.

Die begonnen nadat militairen 1 februari een staatsgreep hadden gepleegd en regeringsleider Aung San Suu Kyi afzetten. Het leger had een enorme nederlaag geleden bij de verkiezingen in november. De democratische partij van Aung San Suu Kyi boekte de overwinning. Zij staat bekend als voorvechter voor democratie in Myanmar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Regeringsleider Myanmar opgepakt, leger zegt aan de macht te zijn

Het leger zegt dat er grootschalige verkiezingsfraude is gepleegd. Volgens de kiesraad van Myanmar is hier geen bewijs voor.

Al bijna twee weken gaan mensen de straat op als verzet tegen de staatsgreep van het leger. Ze eisen dat Aung San Suu Kyi wordt vrijgelaten.

Rubberkogels

Mya Thwe Thwe Khaing, een 19-jarige supermarktmedewerker, sloot zich vorige week samen met haar zussen aan bij een van de demonstraties in de hoofdstad Naypyidaw.

Op videobeelden is te zien hoe de politie demonstranten probeert te verdrijven met een waterkanon. De jonge vrouw staat iets verder van de politie vandaan en draagt een helm. Toch wordt ze in haar hoofd geraakt en zakt ze in elkaar.

De politie zegt dat ze bij de protesten alleen rubberkogels gebruiken, maar volgens artsen zou ze met scherp zijn beschoten. Artsen zien het somber in. Ruim een week lang leeft haar familie tussen hoop en vrees.

Vandaag laten ze weten dat ze is overleden en doen ze een oproep. "Ik wil iedereen aanmoedigen om zich aan te sluiten bij de demonstraties, totdat we van dit regime af zijn", zegt haar zus Mya Tha Toe Nwe.

Mya Thwe Thwe Khaing  (rood t-shirt) vlak voordat ze wordt neergeschoten. Mya Thwe Thwe Khaing (rood t-shirt) vlak voordat ze wordt neergeschoten.

Gerechtigheid

Myanmar kent een roerige geschiedenis en heeft tientallen jaren onder militair bewind gestaan. Sinds vijf jaar had het land een democratisch gekozen leider. Veel inwoners zijn woedend dat hun vrijheid door het leger wordt ontnomen en gaan de straat op.

Op veel plekken verlopen die demonstraties vreedzaam en soms zelfs met humor. Zo gaan demonstranten in Yangon bijvoorbeeld verkleed als Disney-figuren en hebben koks in de stad Mandalay meloenen bewerkt met de tekst 'Gerechtigheid voor Myanmar'.

Demonstranten verkleden zich als Disney-figuren. Demonstranten verkleden zich als Disney-figuren.

's Nachts oppakken

Mensenrechtenorganisaties hebben de autoriteiten opgeroepen geen geweld te gebruiken tegen de demonstranten. Toch zet de politie op verschillende plekken waterkanonnen en rubberen kogels in om groepen mensen uiteen te jagen.

Sinds het geweldsincident met Mya Thwe Thwe Khaing lijkt de politie minder gewelddadig op te treden in de grote steden. In plaats daarvan zouden ze ervoor kiezen om 's nachts mensen die de demonstraties organiseren en financieren, op te pakken.

Nu blijkt dat Mya Thwe Thwe Khaing om het leven is gekomen zijn demonstranten geschokt, maar niet minder strijdbaar. "Ik ben trots op haar en zal ook voor haar blijven demonstreren, totdat we ons doel bereikt hebben", zegt de 24-jarige Nay Lin Htet tegen persbureau Reuters. "Het voelt alsof mijn eigen familielid is overleden, het is zo zonde", zegt een andere demonstrant tegen de BBC. Voor haar is een altaar gemaakt met bloemen en de vlag van de democratische partij.

Ook vandaag wordt er weer volop tegen het leger gedemonstreerd. Het gezicht van Mya Thwe Thwe Khaing staat daarbij gedrukt op talloze borden en spandoeken, als een symbool voor de strijd om vrijheid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore