Vrijdag 26 februari

Avondklok blijft nog van kracht: uitspraak hoger beroep pas volgende week

19 februari 2021 14:37 Aangepast: 26 februari 2021 09:16
Willem Engel (l) en jurist Jeroen Pols (r) van Viruswaarheid tijdens de zitting. Beeld © ANP

Het gerechtshof van Den Haag doet volgende week vrijdag 26 februari uitspraak in het hoger beroep over het afschaffen van de avondklok. De uitspraak is schriftelijk. De avondklok blijft in elk geval tot dan gehandhaafd. 

De rechtbank gaf actiegroep Viruswaarheid dinsdag gelijk in een door hen aangespannen kort geding tegen de Nederlandse staat over de rechtmatigheid van de avondklok.

Chaotisch verlopen zitting

De Staat tekende meteen hoger beroep aan en haastte zich naar het hof met het verzoek de werking van het vonnis op te schorten. Dat deed het hof dinsdag kort voor 21.00 uur na een chaotisch verlopen zitting. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoger beroep avondklok: 'Grote kans dat kabinet gelijk krijgt van gerechtshof'

Viruswaarheid vroeg de rechter vandaag om 'moed' en te kiezen voor 'de belangen van de bevolking'. "Wij hopen dat u, net als de rechtbank, de juiste keuze maakt", zei jurist Pols namens de actiegroep.

Vandaag stemt de Eerste Kamer over een spoedwet voor de avondklok. Toch is dit hoger beroep van belang. Het zou bijvoorbeeld consequenties kunnen hebben voor de avondklokboetes die de afgelopen weken zijn uitgedeeld. De politie schreef al tienduizenden boetes uit voor het niet naleven van de maatregel.

Proefproces

De Rotterdamse advocaat Frank van Ardenne stuurt bijvoorbeeld aan op een proefproces over de avondklokboete van 95. Namens een cliënt, 'een twintiger uit de gemeente Haarlemmermeer', vroeg hij deze week het Openbaar Ministerie Noord-Holland om hier werk van te maken. De aanleiding is ook voor Van Ardenne de juridische basis van de avondklok.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore