Ga naar de inhoud
Erg zacht

Vijf dagen lenteweer op komst, verschillen met vorige week enorm

De Amsterdamse Egelantiersgracht in de vrieskou (l) en in de lente (r). Beeld © ANP/Thomas Schlijper/Sabine Joosten

Vorig weekend lag nog overal sneeuw en ijs, dit weekend schijnt er een lentezonnetje en wordt het met gemiddeld 16 graden erg zacht. Er komt zelfs een serie van vijf lentedagen aan.

"Ik denk dat veel mensen wel toe zijn aan een beetje licht en warmte", zegt meteoroloog Marjon de Hond van Buienradar. "We spreken van de eerste lentedag als de temperatuur in De Bilt op minimaal 15 graden uitkomt, en dat in februari! Wat toch bij uitstek de wintermaand is."

Winter is het deze februari natuurlijk ook geweest en flink. Het KNMI zette voor RTL Nieuws de grootste temperatuurverschillen in De Bilt sinds het begin van de metingen op een rijtje.

Afgelopen vrijdag, op 12 februari, was de maximumtemperatuur in De Bilt volgens het KNMI -2,9 graden. Volgens Buienradar is het voor aanstaande zondag de verwachting dat het daar 16 graden wordt. Een vlugge rekensom leert dat het verschil dan binnen tien dagen ruim 18 graden zou kunnen worden.

Hooikoortsklachten

"Maar", zegt De Hond over de lente, "niet overal in het land worden die lentetemperaturen bereikt." Het water in de Waddenzee en het IJsselmeer is bijvoorbeeld nog zo koud dat het op de Waddeneilanden maar een graad of 10 wordt. "De zon schijnt er gelukkig wel."

Mensen die last hebben van hooikoorts zien de spreekwoordelijke bui misschien al hangen. En inderdaad: volgens De Hond kunnen het zachte weer en de zonneschijn ervoor zorgen dat de eerste symptomen de kop op steken.

'Heb
Lees ook:
'Heb je hooikoorts? Bel je huisarts, júíst nu'

De Hond zegt wel dat we vooral moeten genieten van het lenteweer. "Volgend weekend zakt de temperatuur weer naar het langjarig gemiddelde van rond de 7 graden."

Actuele temperatuur in Nederland: