Ga naar de inhoud
Juridische onderbouwing

Viruswaarheid verliest hoger beroep: invoering avondklok was in orde

Willem Engel (l) en jurist Jeroen Pols (r) van Viruswaarheid tijdens de zitting. Beeld © ANP

De juridische onderbouwing voor de avondklok was toch in orde. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag beslist in een zaak die werd aangespannen door Viruswaarheid. De actiegroep kreeg vorige week dinsdag gelijk van de rechtbank, waarna de Staat in hoger beroep ging.

Dat hoger beroep heeft de Staat gewonnen. Het hof oordeelt dat de juridische onderbouwing voor de avondklok wel degelijk in orde was.

De rechtbank vond vorige week van niet, omdat bij de invoering gebruik is gemaakt van een speciale wet voor noodgevallen. De voorzieningenrechter vond dat er met de coronacrisis geen sprake is van een situatie waarvoor de wet is bedoeld, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak.

Buitengewone omstandigheden

Het hof stelt nu dat de avondklok wél op basis van deze wet ingevoerd mocht worden. Volgens het hof is er door de coronacrisis sprake van 'buitengewone omstandigheden'.

"De regering mocht uitgaan van het advies van het Outbreak Management Team", schrijft het hof. "Ook is het gerechtshof van mening dat het instellen van de avondklok proportioneel is en dat andere middelen redelijkerwijs niet voorhanden zijn."

Persraadsheer Martine Honée legt uit waarom het gerechtshof in Den Haag vindt dat het invoeren van de avondklok rechtmatig was op basis van de toenmalige wetgeving:

Gerechtshof in beroepszaak: voldoende dreiging voor invoering avondklok

01:26

De zaak werd vorige week vrijdag behandeld bij het gerechtshof in Den Haag. Viruswaarheid vroeg de rechter bij die zitting om 'moed' en te kiezen voor 'de belangen van de bevolking'. "Wij hopen dat u, net als de rechtbank, de juiste keuze maakt", zei jurist Pols namens de actiegroep.

Viruswaarheid in cassatie

Volgens Willem Engel van Viruswaarheid heeft het hof een fout gemaakt: "Ze hebben alles toegekend aan de staat, dat is een grove schending van de mensenrechten. De rechter heeft dat terzijde geschoven."

Engel zegt dat Viruswaarheid in cassatie zal gaan tegen de uitspraak van het hof. De zaak zal dan behandeld worden bij de Hoge Raad, de hoogste rechtbank van het land. "De enorme invloed van de politiek op de rechtstaat staat vast", stelt Engel. 

Bekijk hier de reactie van Viruswaarheid op het vonnis:

Reactie Viruswaarheid op avondklokuitspraak: 'Einde van onze rechtsorde'

01:15
De avondklok mocht wel degelijk met bijzondere wetgeving worden afgekondigd, zo oordeelde het gerechtshof eerder vandaag. Daarmee kreeg actiegroep Viruswaarheid alsnog ongelijk.

Spoedwet

Vorige week vrijdag stemde de Eerste Kamer in met een spoedwet voor de avondklok. Die zou daardoor sowieso van kracht blijven, wat het hof ook zou oordelen. Hoe die wet in sneltreinvaart is opgetuigd zie je in deze video:

Spoedwet avondklok in sneltreinvaart opgetuigd: hoe zit dat?

01:02
Normaal duurt het maanden of jaren om een wet op te stellen, nu nog geen week. Hoe zit dat?.

De avondklok zou dus hoe dan ook niet worden opgeheven door de uitspraak. Toch was dit hoger beroep van belang. Het heeft bijvoorbeeld consequenties voor de avondklokboetes die de afgelopen weken zijn uitgedeeld. De politie schreef al tienduizenden boetes uit voor het niet naleven van de maatregel.

Proefproces

De Rotterdamse advocaat Frank van Ardenne stuurt bijvoorbeeld aan op een proefproces over de avondklokboete van 95 euro. Namens een cliënt, 'een twintiger uit de gemeente Haarlemmermeer', vroeg hij deze week het Openbaar Ministerie Noord-Holland om hier werk van te maken. De aanleiding is ook voor Van Ardenne de juridische basis van de avondklok.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update