Stutten en steunen

Minister somber over heropenen kapsalons: 'Ziet er niet goed uit'

19 februari 2021 11:53 Aangepast: 19 februari 2021 14:17
Kappers mogen in België sinds vorig weekend weer open. Beeld © Isopix

Het demissionaire kabinet kijkt de komende dagen wanneer kappers hun zaak weer kunnen openen, maar 'het ziet er nog niet goed uit'. Dat zegt Bas van 't Wout, demissionair minister van Economische Zaken.

Hij denkt dat het kabinet er dinsdag meer over kan zeggen, maar hij durft nog niet te zeggen of hij dan met goed nieuws komt.

"Ik snap de noodkreet van de kappers heel goed", zegt hij. "Maar je bent beperkt door de ruimte die het virus biedt." De minister zegt dat ook andere sectoren weer open willen. Mogelijk kan er meer als mensen zich vooraf laten testen. Ook onderzoekt het kabinet of bij versoepelingen een sector helemaal opengaat, of alle sectoren een klein beetje.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kapper Marloes is de wanhoop nabij, 5500 euro aan NOW-subsidie terugbetalen

Sinds december dicht

Net als alle andere contactberoepen houden de kappers in Nederland sinds december de deuren dicht. Want zelfs al is de kans op mogelijke verspreiding klein, het aantal reisbewegingen moet in de strijd tegen corona zo ver mogelijk naar beneden. Het advies van de overheid is nog steeds: blijf zoveel mogelijk thuis.

Gisteren werd bekend dat volgens Duits onderzoek de kans op verspreiding van het virus bij de kapper relatief laag is. Voorwaarde is dan wel dat kappers een gezichtsmasker dragen. 

'Stutten en steunen'

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) denkt ook dat er pas volgende week uitsluitsel komt. Hij vindt het 'moeilijk' in te schatten hoe groot de kans is dat kappers weer deels of zelfs volledig open kunnen.

Koolmees zegt kappers te blijven 'stutten en steunen' met steunpakketten, die onlangs weer werden uitgebreid. Toch blijken veel kappers buiten de boot te vallen. Eerder zei de kappersbranche tegen RTL Nieuws: "We krijgen een doekje voor het bloeden. Zeker 60 procent staat op omvallen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore