Ga naar de inhoud
Filmpje met aankondiging

Tien jaar cel voor man die aanslag op Wilders voorbereidde

Junaid I. Beeld © RTL

De 28-jarige Pakistaan Junaid I. is in hoger beroep veroordeeld tot tien jaar cel, onder meer voor het voorbereiden van een terroristische aanslag op PVV-leider Geert Wilders.

I. werd in augustus 2018 aangehouden op het Centraal Station in Den Haag. Een dag eerder had hij op Facebook een filmpje geplaatst waarin hij een aanslag aankondigde op Wilders of de Tweede Kamer.

De man was vanuit Frankrijk naar Nederland gereisd om de cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed te stoppen die Wilders had uitgeschreven. Volgens het hof had hij maar één missie en dat was het doden van Wilders, volgens hem de belediger van de profeet.

Bekijk ook: dit is de man die Wilders bedreigde

'Steun voor demonstratie'

De rechtbank had I. eveneens tien jaar cel opgelegd. I. ging in hoger beroep. Hij was naar eigen zeggen niet serieus van plan geweest Wilders te doden, maar was slechts op zoek naar steun voor een demonstratie. Het hof gelooft die verklaring niet. In hoger beroep had het Openbaar Ministerie tien jaar cel geëist.

De zaak is behandeld door het Haagse gerechtshof, dat voor de gelegenheid is uitgeweken naar de extra beveiligde zittingszaal van het gerechtsgebouw in Rotterdam.