'Moeite met ademen'

Door horrorweer in Texas zit Henry (92) als een mummie in dekens gewikkeld: 'Ik heb het zo koud'

19 februari 2021 10:54 Aangepast: 19 februari 2021 15:46
Henry is door de vrouw die voor hem zorgt, in dekens gewikkeld tegen de kou. Beeld © Screenshot BBC

Texas gaat gebukt onder extreem winterweer. Inwoners zitten al dagen zonder stroom en water. De 92-jarige Henry zit al dagen in vier dekens gewikkeld. "Als een mummie."

"Ik heb het koud. Ik heb moeite met ademhalen." Dat zijn de woorden waarmee Henry begint als een journalist van de BBC hem belt. Henry is een man van 92 – bijna 93 zelfs – en woont in Texas.

Grootste zorg

Vanwege de extreme kou daar zitten miljoenen mensen zonder stroom. Ook is er watertekort in de Amerikaanse staat. Bij Henry viel drie dagen geleden de stroom uit. "Mijn grootste zorg is om hem warm te houden", vertelt Gemma, de vrouw die thuis voor Henry zorgt.

Er ligt veel ijs en sneeuw op de wegen. Er ligt veel ijs en sneeuw op de wegen.

Ze vertelt hoe ze hem in vier dekens heeft gewikkeld, heel strak, zoals een mummie. Ze heeft er nog een paar badhanddoeken bovenop gelegd, want 's nachts is het bij Henry thuis nul graden volgens de thermostaat.

Lege zuurstoftank

Volgens Gemma gaat Henry's gezondheid door de kou achteruit. Hij krijgt vocht in zijn longen, en ook zij zegt: ademhalen gaat moeilijk. Henry heeft een zuurstoftank, maar die is leeg.

Gemma heeft het ziekenhuis gebeld voor een nieuwe, gevulde tank, zodat Henry zijn longen er weer mee kon vullen, maar: "Ze kunnen er niet doorheen komen." De wegen zijn ontoegankelijk. Ze hebben het geprobeerd, afgelopen maandag, maar de weg was te glad en er lag te veel ijs.

(Tekst loopt door onder de video)

Inmiddels heeft de Amerikaanse overheid noodhulp naar Texas gestuurd. Er zijn zestig 'zeer grote' generatoren onderweg naar de staat om ziekenhuizen te voorzien van (nood)stroom.

Worstelen met watertekort 

De ziekenhuizen worstelen ook met watertekorten doordat leidingen zijn bevroren. Zo gebruikt een ziekenhuis in Houston water dat eigenlijk bedoeld is om parken te besproeien. Supermarkten worden opgeroepen om al het water dat ze kúnnen missen, naar medische instellingen te sturen.

Er wordt geprobeerd om patiënten over te brengen naar andere ziekenhuizen, maar dat is vanwege de vrieskou, de gladde wegen en het coronavirus een lastige klus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Horrorweer Texas: water ondrinkbaar, senator op vakantie naar Mexico

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore