'Praktisch niet uitvoerbaar'

Rechter: stemmen per post alleen mogelijk voor 70-plussers

19 februari 2021 10:14 Aangepast: 19 februari 2021 13:04
Een model-stembureau in Rotterdam Charlois wordt gedesinfecteerd. Voor de Tweede Kamerverkiezingen moeten alle stembureaus coronaproof worden ingericht. Beeld © ANP

Stemmen per post voor de Tweede Kamerverkiezingen blijft alleen mogelijk voor 70-plussers. De Partij voor de Dieren wilde dat meer kwetsbare mensen per post zou kunnen stemmen en spande een kort geding aan, maar werd zojuist in het ongelijk gesteld.

2,4 miljoen 70-plussers

Er zijn zo'n 2,4 miljoen stemgerechtigden die ouder zijn dan 70 jaar. Daarnaast zijn er volgens de Partij voor de Dieren nog miljoenen volwassenen met onderliggende ziekten waardoor ze door het RIVM ook als 'kwetsbaar' worden gezien. 

Eerder probeerde de PvdD om via een motie poststemrecht te regelen voor deze groep mensen, maar dat lukte niet. 

Volgens de landsadvocaat is het 'praktisch niet uitvoerbaar' om het briefstemmen flink uit te breiden voor de komende verkiezingen. "Het produceren en versturen van 2,4 miljoen briefstembescheiden voor iedereen van 70 jaar en ouder is al een zeer majeure operatie die net uitvoerbaar is binnen de beschikbare tijd", zei de landsadvocaat eerder deze maand.

'Ik ga mijn leven niet op het spel zetten' 

RTL Nieuws sprak eerder met nierpatiënt Valerie van der Flier. Zij wil ook per post kunnen stemmen. "Discriminerend en kortzichtig is het. Ik moet nu mijn leven op het spel zetten voor een gang naar de stembus."

De 41-jarige Van der Flier zit met haar gezin al bijna een jaar in isolatie omdat haar nieren bijna niet meer werken. Elke stap buiten de deur verhoogt de kans op corona. "Ik zit al een jaar noodgedwongen binnen. Dan ga ik mijn leven niet op het spel zetten door naar het stembureau te wandelen."

Chronische aandoening

Nu stemmen per post niet voor iedereen mogelijk wordt, hoopt de Partij voor de Dieren dat alle 70-minners met een chronische aandoening per brief mogen stemmen. Maar minister Ollongren liet eerder al weten dat dat niet haalbaar is omdat gemeenten die cijfers niet op een rij hebben. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore