Ga naar de inhoud
Multitasken

Onderzoek: dromende mensen kunnen communiceren in hun slaap

Beeld ter illustratie. Beeld © Getty

Eén op de zes mensen die dromen, kan tijdens de slaap gewoon communiceren. Dat concludeert een internationale groep wetenschappers na onderzoek met 36 dromers uit verschillende landen. De proefpersonen konden vragen horen en ook beantwoorden.

"We laten in ons onderzoek zien dat deze dromers vragen kunnen horen en begrijpen en ook in staat zijn om antwoorden op die vragen te geven", zegt onderzoeksleider Ken Paller van Northwestern University in de Verenigde Staten. Aan het onderzoek werkten ook mensen van het Radboudumc en Donders Instituut mee.

Volle
Lees ook:
Volle maan, dat betekent slecht slapen en veel geboortes. Toch?

Waarom we dromen is nog altijd een mysterie. Er is geen goede wetenschappelijke verklaring voor. Omdat de meesten zich niet goed herinneren wat ze hebben gedroomd, koos de onderzoeksgroep voor een specifiek type dromers. De wetenschappers probeerden te communiceren met mensen die 'lucide' dromen. In een lucide droom is de dromer zich bewust van het feit dat hij droomt.

Vragen beantwoorden

De proefpersonen werden blootgesteld aan licht- of geluidsignalen of werden aangeraakt. Ze konden daarop reageren met oogbewegingen of bepaalde gezichtsspieren. Zo moesten ze eenvoudige opdrachten en rekensommen uitvoeren of ja/nee-vragen beantwoorden.

Is
Lees ook:
Is samen slapen ongezond? 'Eén bed is bizar'

Uiteindelijk wisten zes dromende mensen op verschillende momenten te communiceren met de onderzoekers. Met de resultaten, die vandaag in het vaktijdschrift Current Biology verschijnen, willen de onderzoekers het verband tussen slaap en geheugenverwerking verder gaan bestuderen.

Bekijk ook: 1 op de 3 heeft weleens geslaapwandeld: 'Ik viel van de trap'

03:21
Demy (22) slaapwandelt al van kinds af aan, maar vijf jaar geleden viel ze daarbij van de trap. Haar moeder was thuis en kon haar net op tijd opvangen. Sindsdien zit de schrik er bij haar goed in. ''Wat nou als ze niet beneden was geweest?''