Ga naar de inhoud
'Veilig en verantwoord'

Kappers heel blij met Duits onderzoek: kans op coronabesmetting lijkt laag

Kappers mochten in België dit weekend weer open. Beeld © Isopix

De kans op verspreiding van het coronavirus bij de kapper is volgens nieuw Duits onderzoek relatief laag. De voorwaarde is dan wel dat kappers een gezichtsmasker dragen. De Nederlandse kappersbond ANKO is heel blij met het onderzoek en wil dat kappers snel weer open mogen.

Net als alle andere contactberoepen houden de kappers in Nederland sinds december de deuren dicht. Want zelfs al is de kans op mogelijke verspreiding klein, het aantal reisbewegingen moet in de strijd tegen corona zo ver mogelijk naar beneden. Het advies van de overheid is nog steeds: blijf zo veel mogelijk thuis.

Hygiënemaatregelen

Toen in mei vorig jaar de kappers weer open mochten na de eerste lockdown, was het er meteen flink druk. Toch is de Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) blij met het nieuwe Duitse onderzoek.

Het toont volgens de bond aan dat kappers heel goed kunnen werken met een mondkapje en andere hygiënemaatregelen. Ze willen graag terug naar de situatie zoals die van mei tot december was.

Wat betekent het Duitse onderzoek?

Onderzoeksjournalist Jasper Bunskoek legt uit: "Ze maken een schatting of voorspelling op basis van andere onderzoeken en verzamelde gegevens. Daar doen ze een paar aannames over, want niet iedereen is even lang binnen bij een kapper of de supermarkt."

"Als iemand met corona de supermarkt bezoekt en een mondkapje draagt, is het volgens deze onderzoekers waarschijnlijk dat deze 1 ander persoon besmet. Bij de kapper is dat risico lager, mits er wel mondkapjes worden gedragen. Dan zou elke besmettelijke bezoeker 0,6 andere personen besmetten. Dat betekent een 40 procent lagere kans bij de kapper ten opzichte van de supermarkt."

"Blijft natuurlijk wel staan, dat er helemaal geen risico is als mensen niet naar de kapper gaan of kunnen."

Kappers
Lees ook:
Kappers wanhopig: 'We gaan kapot zonder betere steun'

In Duitsland mogen de kappers vanaf 1 maart weer open, terwijl hun Vlaamse collega's dit weekend alweer begonnen met knippen. De Koninklijke ANKO vindt dat kappers in Nederland 'veilig en verantwoord' open kunnen.

'Steeds nijpender'

In Nederland gaat het voor kappers nu bijna een jaar op en neer: dan weer dicht, dan weer open, dan weer dicht. Volgens de ANKO heeft dat grote gevolgen voor veel bedrijven. "De financiële situatie wordt steeds nijpender", zegt voorzitter Maurice Crusio. Met het Duitse rapport hoopt hij dat de huidige periode van sluiting snel ten einde komt.

Bekijk ook: Doe-het-zelf-knippen in coronatijd, durf jij?

02:28
Het is razend populair tijdens de coronacrisis, maar dat thuisknippen is nog best spannend.

De ANKO wijst ook op het belang van een knipbeurt voor ons 'welzijn, zelfvertrouwen en esthetisch kapitaal', wat het Sociaal en Cultureel Planbureau onderzocht heeft. Die worden vergroot door een bezoek aan de kapper.

Volgens Crusio zou het heropenen van de kapperszaken een positief signaal zijn. "We zijn er klaar voor", besluit hij.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update