Ga naar de inhoud
De zon komt eraan

Lente op komst! (En het blijft ook wel even warm)

Het wordt genieten komende week in de zon. Beeld © ANP

Wie heeft het nog over sneeuw of ijs? Het is tijd voor de lente! In het hele land stijgen de temperaturen tot in de dubbele cijfers, en in Limburg wordt het dit weekend zelfs 16 tot 18 graden.

Een flink verschil met afgelopen zaterdag en zondag, toen de plassen en meren bevroren waren. "Afgelopen zaterdag was het in Maastricht rond het vriespunt, nu wordt het komende zaterdag een graad of 16", zegt Nicolien Kroon van Buienradar.

Wind is gedraaid

Of dat een record is, weet ze niet, maar uitzonderlijk is het enorme temperatuurverschil wel. "De wind is gedraaid. We kregen de lucht uit het koude Scandinavië en Rusland, nu komt het uit het warme Spanje. Zulke verschillen in korte tijd, dat gebeurt niet vaak."

Bekijk ook: nagenieten van een fantastische week ijs- en sneeuwpret

02:37
Vorige week genoten we nog volop van het ijs en de sneeuw.

En het mooie is: dat lentegevoel houden we wel even vast. Dit weekend begint het feest, en dat houdt tot en met volgende week donderdag waarschijnlijk wel aan, zegt Kroon. "Daarna lijken de temperaturen weer wat te zakken."

Winterjas in de kast?

Is het dan overal echt lente? Niet helemaal. "Op de Wadden blijft het zo'n 10 tot 12 graden, en daar kan het ook best waaien." De winterjas kan daar dus nog niet definitief worden opgeborgen.

Verder is de winter flink uit zicht, maar toch houdt Kroon nog een kleine slag om de arm wat betreft het einde van het seizoen. "Er zijn nog een paar weermodellen die het nog erg koud laten worden. Die kans is maar 4 tot 6 procent, maar je weet wat ze zeggen: maart roert zijn staart."

Vakantie!

Tijd voor de zon dus. Een prima timing, want in het zuiden is het al vakantie, de rest van het land komt nog aan de beurt. En de vakantie in de zon, beter kan het toch bijna niet?

Bekijk hier hoe warm het bij jou is: