Speurhond blijft gewoon

Drones moeten marechaussee gaan helpen tegen mensensmokkelaars

18 februari 2021 07:16 Aangepast: 18 februari 2021 09:49

De Koninklijke Marechaussee wil drones gaan inzetten bij de grensbewaking en andere opsporings- en beveiligingszaken. "Dit is een van de innovatieve werkwijzen die we kunnen gebruiken om de controles nog effectiever te maken in onze strijd tegen mensensmokkel", zegt majoor Robert van Kapel.

Ook traditionele methoden zoals de inzet van onze opsporingsambtenaren en de speurhond blijven belangrijk, zegt van Kapel tegen De Telegraaf.

Boven vrachtwagens en containers

De drones worden met een infraroodcamera uitgerust en kunnen bijvoorbeeld boven vrachtwagens en containeropslagplaatsen vliegen om vreemdelingen die zich verstopt hebben te detecteren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Populair bij mensensmokkel, maar levensgevaarlijk: de koeltruck

Volgens De Telegraaf werden vorig jaar bijna 450 illegale vreemdelingen opgepakt die via de vrachtwagen, ferry, vliegtuig of boot Engeland wilden bereiken.

Helft minder inklimmers

Daarmee waren er de helft minder 'inklimmers' dan een jaar eerder, toen er nog 907 vreemdelingen werden opgespoord. "Minder dan voorgaande jaren, maar gezien de reisbeperkingen door corona nog een verontrustend aantal", aldus Van Kapel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe regels voor drones: dit moet je doen om legaal te vliegen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore