'Positieve trend'

Noordzee wordt schoner: minder aangespoeld afval op strand

18 februari 2021 03:31 Aangepast: 18 februari 2021 11:08
Het strand bij Zandvoort. Beeld © ANP

De Noordzee wordt schoner, blijkt uit de hoeveelheid afval dat in de laatste tien jaar aanspoelde op de stranden. Die is gemiddeld stukken minder dan de tien jaar daarvóór, concludeert Stichting De Noordzee op basis van een uitgebreide registratie.

In de afgelopen tien jaar nam de hoeveelheid aangespoeld afval uit de Noordzee met 27 procent af, meldt Trouw op basis van de ontdekkingen van de stichting. In het laatste decennium spoelden op een stuk van honderd meter strand gemiddeld 282 stukken afval aan. In de tien jaar daarvoor waren dat er nog 388. 

Niet-toeristische stranden

"De trend stemt ons positief", zegt woordvoerder Zita Veugen van Stichting De Noordzee, die de cijfers bekend heeft gemaakt. Het onderzoek werd gericht op niet-toeristische stranden, waardoor de afname niet het gevolg kan zijn van schoner gedrag van strandgangers. "De Noordzee blijkt zelf structureel schoner geworden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wegwerpmondkapje krijgt tweede leven: gerecycled tot boekensteun

Vissers zorgen nog altijd voor het meeste afval in de Noordzee, zo blijkt uit het onderzoek. Zogeheten 'vispluis', draden uit de klossen van vissers, werd het meest gevonden. Daarnaast wordt veel plastic aangetroffen, onder meer flesdoppen en chips- en snackverpakkingen. 

Strengere regels in de visserij hebben ervoor gezorgd dat het afval uit die sector is afgenomen, denkt Stichting De Noordzee. Oude netten worden bijvoorbeeld vaker aan wal ingeleverd. Maar niet alleen zorgt wetgeving voor een schonere zee, het is ook de sector zelf die meer verantwoordelijkheid neemt. 

Ramp MSC Zoe

De afname van aangespoeld afval is volgens de stichting te danken aan verschillende zaken, bijvoorbeeld het terugdringen van plastic tasjes voor winkelend publiek. De invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes van juli aanstaande zal naar verwachting ook helpen.  

Toch zijn we er nog lang niet volgens de onderzoekers. Vooral de ramp met de MSC Zoe van twee jaar geleden zorgde voor een terugslag. Het schip verloor 342 containers waardoor 3,2 miljoen kilo afval in de zee terechtkwam. Een flink deel daarvan zonk naar de bodem. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

2 jaar na de containerramp ligt er nog bijna een miljoen kilo afval in zee

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore