Ga naar de inhoud
Meer verdrinkingen

Wachtlijsten voor zwemles lopen flink op, zorgen om veiligheid kinderen

Een docent geeft aanwijzingen tijdens zwemles. Beeld © ANP

De wachttijd voor kinderen die op zwemles willen, neemt in het hele land flink toe. Op sommige plekken moeten kinderen nu zelfs meer dan een jaar wachten. De branche maakt zich ernstig zorgen: de angst bestaat dat het tekort aan zwemlessen de komende zomer tot meer verdrinkingen leidt.

Jeroen Jansen van zwemschool De Dolfijn in Assen zegt: "Er zijn hier al 100 kinderen die niet hebben kunnen afzwemmen en rond de 50 kinderen die niet hebben kunnen starten." Het is bijna drie maanden geleden dat er voor het laatst zwemles werd gegeven.

Vorig jaar moest het bad ook al drie maanden dicht. Jansen: "Ik kan mij hier zo boos over maken. Kinderen kunnen wel gewoon naar school, maar geen zwemles krijgen. Terwijl Nederland zo'n waterrijk land is. Het is bijna een eerste levensbehoefte."

Jaar wachttijd

Normaal gesproken moeten kinderen één tot drie maanden wachten tot ze bij zwemschool De Dolfijn terecht kunnen. "Nu zitten we al op driekwart tot een jaar wachttijd," zegt Jansen.

Petitie
Laat de zwemlessen doorgaan
Petitie om zwemles te laten doorgaan: 'Verhoudingen zijn scheef'

Zwemschool De Dolfijn is lang niet de enige. Bij Franka Oostenbrink van zwemschool Franka in Groningen is de wachttijd opgelopen tot meer dan een jaar. "Er komen hier drie tot vier aanmeldingen per dag binnen. We zijn een kleine zwemschool, dus daar is weinig zwemwater voor. En meer kinderen per groep wil ik niet, omdat ik wel de kwaliteit wil waarborgen."

Verschil tussen regio's

Marjolein van Tiggelen van de Nationale Raad Zwemveiligheid herkent het probleem. Hoe lang de wachttijden zijn, verschilt volgens haar wel erg per plek en regio. Ouders zullen er dus rekening mee moeten houden dat het langer gaat duren voordat hun kind veilig in het water kan zwemmen. 

'Ouders
Lees ook:
'Ouders moeten beter nadenken over zwemles kind'

Moeder Esther liet haar 6-jarige zoon Harm afgelopen september starten met de zwemlessen. "Hij was net over zijn angst voor het zwemmen heen toen we weer opnieuw in lockdown gingen." Ze had gehoopt dat haar zoon komende zomer lekker zelf in het zwembad in de tuin zou kunnen spelen en is bang dat de drempel om weer te beginnen steeds hoger wordt naarmate het langer gaat duren.

'Hou je kind in de gaten'

De zwembranche maakt zich grote zorgen over de gevolgen voor de zwemvaardigheid en daarmee ook de zwemveiligheid van kinderen. Marjolein van Tiggelen: "Wij zeggen daarom altijd tegen de ouders: blijf zwemmen. Ook al heb je al een zwemdiploma." Dat is niet alleen goed om de conditie op peil te houden, maar ook om de zwemvaardigheden van kinderen bij te houden. 

Volgens haar zit daarin precies het risico. De lessen hebben nu twee keer een langere tijd stilgelegen. Doordat kinderen het niet hebben kunnen bijhouden, verleren ze het weer. Ouders zouden de zwemkunsten van hun kinderen kunnen overschatten. "Wij roepen ouders daarom ook echt op: houd je kinderen deze zomer extra goed in de gaten."

Bekijk ook: Kinderen verleren zwemmen snel

01:35
In 2018 berichtte RTL Nieuws over steeds meer zwembaden die terugkomlessen aanbieden, omdat kinderen de zwemtechnieken snel kunnen verleren.