Winst kort geding

Nationale Politie: felicitatie aan Viruswaarheid niet op zijn plaats

16 februari 2021 19:13 Aangepast: 16 februari 2021 21:03
Jeroen Pols (L) en Willem Engel komen aan bij de rechtbank voor het kort geding van Viruswaarheid tegen het RIVM en de Staat. Beeld © ANP

De politie Rotterdam heeft vanmorgen op eigen initiatief Willem Engel van Viruswaarheid opgebeld om hem te feliciteren met de winst in zijn kort geding. Dat was door de actiegroep aangespannen omdat de protestgroep vond dat de avondklok opgeheven moest worden. De korpsleiding Nationale Politie noemt de gelukwens 'niet op zijn plaats'.

De Nederlandse Staat ging direct in verweer tegen de uitspraak in het kort geding, wilde in hoger beroep gaan en vroeg het gerechtshof om het avondklokbesluit van de rechter te schorsen tot er een uitspraak is in het hoger beroep.

Vandaag zou het hof uitspraak doen over het opschorten van de uitspraak. Maar Jeroen Pols van protestgroep Viruswaarheid wraakte de rechter

Felicitaties overwinning

Willem Engel van Viruswaarheid vertelde vervolgens tegen de wrakingskamer over de felicitatie van verschillende politie-eenheden. Hij zei dat de politie Amsterdam, Den Haag en Rotterdam hem feliciteerden met de overwinning.  

Tijdens het spoedproces over de avondklok heeft Viruswaarheid de rechter van het gerechtshof in Den Haag gewraakt. Jeroen Pols van de protestgroep noemde de rechter vooringenomen, omdat hij het woord niet kreeg.

De politie Rotterdam bevestigt de felicitatie. De politie zegt 'vanuit verbinding' in goed contact te staan met Engel. "In die hoedanigheid hebben wij hem op een neutrale manier gefeliciteerd. Dat is niet ongebruikelijk voor mensen met een dusdanige functie in de maatschappij", vertelt een woordvoerder.

'Neutrale felicitatie'

"Een felicitatie is neutraal. Dit is voor hem een succes. Ik snap de verwondering, maar dit is zoals het is gegaan. Wij hebben er geen spijt van."

De politie Den Haag zegt Engel niet namens de politie te hebben gefeliciteerd. "Een politieman die vanuit zijn functie contact heeft met meneer Engel heeft hem op persoonlijke titel gefeliciteerd met de uitkomst van de rechtszaak", vertelt een woordvoerder. "De eenheid Den Haag benadrukt dat dit niet het standpunt is van de politie." Wat de aanleiding is voor het gesprek wil de politie niet zeggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wrakingsverzoek Viruswaarheid afgewezen, zitting gaat verder met zelfde rechter

De korpsleiding Nationale Politie staat niet achter de felicitaties. "De politie vindt het belangrijk om in contact te staan met zoveel mogelijk groepen in de samenleving. De politie respecteert de rechterlijke uitspraak maar vindt felicitaties hier niet op zijn plaats", vertelt een woordvoerder. "Er is nog steeds sprake van een gezondheidscrisis en wij blijven ons inzetten om verspreiding van het virus tegen te gaan."

De politie Amsterdam heeft de felicitatie nog niet bevestigd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore