Ga naar de inhoud
'Vooringenomen rechter'

Wrakingsverzoek Viruswaarheid afgewezen, zitting gaat verder met zelfde rechter

Willem Engel en Jeroen Pols van Viruswaarheid. Beeld © ANP

De wrakingskamer van het gerechtshof heeft besloten dat het proces over de avondklok door kan gaan met dezelfde rechter. Eerder had Jeroen Pols van protestgroep Viruswaarheid de rechter gewraakt omdat deze vooringenomen zou zijn. De wrakingskamer vindt niet dat er van enige vooringenomenheid is gebleken.

De rechtbank in Den Haag besloot eerder vandaag dat de Nederlandse Staat de avondklok moet laten vervallen, nadat Viruswaarheid hier een zaak over aanspande

De Nederlandse Staat ging daar direct tegen in verweer en vroeg het gerechtshof om het avondklokbesluit van de rechter te schorsen. De staat wilde in hoger beroep (een zogenoemd spoedappel). De Nederlandse overheid wil dat de avondklok wordt gehandhaafd tot de definitieve uitspraak in hoger beroep.

Bekijk ook: Zo wraakt Viruswaarheid het hof: 'Ik doe hier niet aan mee'

02:09
Tijdens het spoedproces over de avondklok heeft Viruswaarheid de rechter van het gerechtshof in Den Haag gewraakt. Jeroen Pols van de protestgroep noemde de rechter vooringenomen, omdat hij het woord niet kreeg.

Vandaag zou het hof uitspraak doen over het opschorten van de uitspraak van de rechtbank vanochtend. Behandeling van het hoger beroep zelf zou vrijdag om 10.00 uur zijn. Maar de zitting ontaardde al gauw in een woordenwisseling tussen de rechter en Jeroen Pols van protestgroep Viruswaarheid.

Pols wilde per se spreken, maar mocht dat niet van de rechter omdat dat in het hof via de advocaat moet. Vervolgens dreigde ze hem de zaal uit te zetten als hij toch bleef spreken, waarop Pols zei dat hij de rechter wraakte en dat ze vooringenomen is. Daarop schorste de rechter de zitting.

Waarom
Lees ook:
Waarom de rechter de avondklok per direct opheft

Pols wraakt het hof op een aantal gronden. "Grond één is dat u al de mening bent toegedaan dat dit zo'n spoedeisende zaak is, dat het nu behandeld moet worden terwijl er een uitgebreid vonnis was vanmorgen", zei Pols. Dat maakt haar volgens hem vooringenomen. Daar is de voorzitter van de wrakingskamer het niet mee eens.

'U zei Viruswaanzin'

Als tweede grond noemde hij dat de voorzitter van de rechtbank Viruswaarheid eerder Viruswaanzin noemde. Dat was volgens de rechter een verspreking. Daar gaat de wrakingskamer in mee. "Zo'n verspreking, waarvoor excuus is aangeboden, levert geen vooringenomenheid op."

Dat Pols niks mocht zeggen, is grond drie. "Terwijl nergens in de wet staat dat ik als partij het woord niet mag voeren." Als vierde punt voerde hij nog de weigering van de pers van Viruswaarheid aan. Dat laatste had volgens de rechter met de coronamaatregelen te maken. Ook deze twee punten zijn volgens de wrakingskamer geen bewijs dat de rechter vooringenomen zou zijn.

De zitting wordt nu hervat met dezelfde rechter als eerst.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.