Tegen de regels in

GGD Zeeland adviseerde zorginstellingen tegen regels in om iedereen te vaccineren

16 februari 2021 16:09 Aangepast: 16 februari 2021 16:12
Een inenting tegen het coronavirus. Beeld © ANP

Door een fout van de GGD hebben zorginstellingen in Zeeland veel meer medewerkers uitgenodigd voor vaccinatie dan is toegestaan. De GGD Zeeland liet verpleeghuizen, verzorgingshuizen en organisaties in de gehandicaptenzorg weten dat iedereen die op een zorglocatie werkt in aanmerking komt voor een vaccin. Maar het landelijke beleid schrijft heel wat anders voor.

Alleen zorgmedewerkers die direct in contact staan met cliënten komen in aanmerking voor een vaccinatie, zoals verpleegkundigen en behandelaren. Vrijwilligers, medewerkers die de maaltijden bereiden of schoonmakers komen niet in aanmerking, zo is in december bepaald door het ministerie, RIVM en de branchepartijen. 

De afgelopen dagen berichtte RTL Nieuws al dat zorginstellingen veel ruimhartiger hebben gevaccineerd. Zo werden ook directeuren, managers, persvoorlichters en thuiswerkend kantoorpersoneel gevaccineerd - nog voordat bewoners een prik kregen. Het ging niet om overgebleven vaccins, maar om nieuwe vaccins die door de GGD werden toegediend. 

'Iedereen op locatie een vaccin'

Nu blijkt dat alle zorginstellingen in Zeeland veel ruimhartiger hebben gevaccineerd omdat de regionale GGD hen dat had opgedragen. "Voor alle groepen geldt dat iedereen werkzaam bij jullie organisaties met direct of indirect patiëntencontact in aanmerking komt voor het vaccin", schreef een verantwoordelijke van de GGD in een mail in handen van RTL Nieuws. Dat advies komt er op neer dat ook kantoorpersoneel dat geen zorgtaken heeft, wordt gevaccineerd.

De mail van de GGD Zeeland aan zorginstellingen De mail van de GGD Zeeland aan zorginstellingen

Zo kon het gebeuren dat bijvoorbeeld roostermakers en mensen van de administratie een uitnodiging voor een vaccin kregen, omdat ze op de gang van een zorglocatie mogelijk in aanraking zouden kunnen komen met een cliënt.

Niet de bedoeling

De GGD Zeeland ging met haar richtlijn in tegen het landelijk beleid, dat voorschrijft dat alleen medewerkers die direct contact hebben met cliënten gevaccineerd mogen worden. Koepelorganisatie GGD GHOR laat in een reactie weten dat GGD Zeeland de enige van de 25 GGD'en is die onterecht afweek van het beleid. "Dit is absoluut niet de bedoeling", zegt een woordvoerster.

In een reactie laat de GGD Zeeland weten dat het landelijk beleid altijd leidend is geweest. "We begrijpen dat onze woordkeuze ongelukkig is gekozen. Enkele dagen na onze email publiceerde het ministerie een verbijzondering van de vaccinatievolgorde onder zorgmedewerkers. De zorginstellingen hebben zelf de betreffende doelgroepen uitgenodigd."

Zorginstellingen in Zeeland zien dat anders en volgden juist de instructie die ze eind december per mail kregen van hun regionale GGD. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel meer verpleeghuizen de fout in met vaccinaties

Schaarste

Vaccins zijn op dit moment schaars. Niet alle zorgmedewerkers die direct in contact staan met kwetsbare cliënten komen op dit moment in aanmerking voor een vaccin. Wijkverpleegkundigen wachten bijvoorbeeld nog op een vaccin. Dat vaccins zijn toegediend bij mensen die daar nog helemaal geen recht op hebben, wekt woede bij zorgmedewerkers die nog wachten. 

"Ik dacht gisteren dat we nu echt alles wel hadden gehad met werkgevers die de afspraken gewoon naast zich neerleggen. De overtreffende trap is dan wel om te horen dat zelfs een GGD regio zijn eigen regels heeft gemaakt", zegt voorzitter Stella Salden van vakbond NU'91. "Dit is ronduit schokkend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgorganisaties vaccineerden iedereen tegen de regels in: van administrateur tot kok

Minister Hugo de Jonge deed gisteren nog een moreel beroep op zorgorganisaties om alleen medewerkers te vaccineren die daarvoor in aanmerking komen. Toch wilde hij geen controlesysteem optuigen om te controleren of de vaccins terecht komen bij die groep die er recht op heeft.

'Beschamend'

Tweede Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) is niet te spreken over de gang van zaken. "Het vaccinatiebeleid verloopt chaotisch. Na de late start en de constant veranderende doelgroepen, worden prikken nu ook meegegeven aan de mensen die absoluut geen prioriteit hebben. Dat is beschamend, want de schaarste is groot. Het kabinet moet nu optreden in plaats van wijzen naar de eigen verantwoordelijkheid van de instellingen."

Heb je naar aanleiding van dit verhaal tips over misbruik van vaccinaties? Mail dan naar yoeri.vugts@rtl.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore