Ga naar de inhoud
Fatale arrestatie

Hoge Raad bevestigt: nekklem op Mitch Henriquez 'niet proportioneel', agent blijft bestraft

Mitch Henriquez.

De veroordeling van een van de agenten die betrokken was bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez, kan naar oordeel van de Hoge Raad in stand blijven. 

De agent die verantwoordelijk wordt gehouden voor de volgens het gerechtshof fatale nekklem, kreeg in 2019 in hoger beroep een half jaar voorwaardelijke celstraf opgelegd. Hij ging in cassatie tegen deze uitspraak. De andere agent werd vrijgesproken.

Geen beroep mogelijk

De agent heeft altijd ontkend dat de dood van Henriquez door zijn handelen komt. Ook vindt hij dat zijn optreden niet onrechtmatig was en bij de uitvoer van zijn politietaak hoort. De Hoge Raad is het met het oordeel van het hof eens dat de agent te lang de nekklem heeft ingezet en daarmee 'niet proportioneel' heeft gehandeld. Tegen de beslissing van de Hoge Raad is geen beroep meer mogelijk.

Vrijspraak
Lees meer
Vrijspraak en voorwaardelijke celstraf voor agenten zaak-Henriquez

De 42-jarige Henriquez overleed in juni 2015 na zijn arrestatie tijdens een Haags muziekfestival. Hij werd hardhandig aangepakt door de politie nadat hij had geroepen dat hij een wapen bij zich had, en daarbij naar zijn kruis wees.

Onrust Schilderswijk

Na de fatale arrestatie van de Arubaanse man was het tijdenlang onrustig in de Haagse Schilderswijk. De agenten bleven zowel in de rechtbank als bij het hof afgeschermd en anoniem. Ze zaten in een aparte kamer en hun stem werd vervormd. Dat was nodig, omdat zij en hun gezinnen ernstig bedreigd werden na de arrestatie. 

De familie van Henriquez heeft meerdere keren geprobeerd hun identiteit te achterhalen. Dat is tot nu toe niet gelukt.

Bekijk ook: Ex Mitch Henriquez: 'Mijn leven stopte'

01:28
De ex van Mitch Henriquez, Jeniffer Petrocthi, hoopt dat de agenten spijt hebben.