Spoedappel

Staat in beroep tegen opheffen avondklok, zaak dient vanmiddag

16 februari 2021 12:56 Aangepast: 16 februari 2021 13:38
Stille straten na 21.00 uur in Nederland (archieffoto). Beeld © ANP

De Nederlandse Staat heeft aan het gerechtshof gevraagd om het avondklokbesluit van de rechter te schorsen. De staat gaat in hoger beroep (een zogenoemd spoedappel) en wil dat de avondklok wordt gehandhaafd tot de definitieve uitspraak in hoger beroep.

Geerten Boogaard, bijzonder hoogleraar decentrale overheden aan de Universiteit Leiden, vermoedde vanochtend al dat het kabinet een spoedappel zou indienen.

"Dat is een soort turbo-procedure bij het gerechtshof", legt Boogaard uit. Een spoedappel kan alleen worden ingesteld bij een hoger beroep van een kort geding. "Het kabinet gaat dit niet op z'n beloop laten en morgen eens kijken wat te doen." 

Verwarring

De hoogleraar denkt dat in de loop van de dag duidelijk wordt wat het gerechtshof van dat spoedappel vindt. "Er moet iets komen waardoor de regel voor vanavond helder is", zegt Boogaard. "Dit schept natuurlijk verwarring bij de mensen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Avondklok per direct opgeheven: waarom heeft de rechter dit besloten?

Als de hogerberoepsrechter die het spoedappel bekijkt stelt dat het te snel is om de avondklok vanavond al op te heffen, dan kan er worden besloten dat de opheffing niet onmiddellijk hoeft. "Dat zou het kabinet meer tijd geven om te kijken of ze het via een voortzettingswet kunnen regelen."

Dat is een nog goed te keuren wet die bekrachtigt wat de regering nu heeft gedaan. Door die wet kan de avondklok wel worden verlengd door het kabinet. "Je kan die wet vergelijken met de tijdelijke coronawet", stelt Geerten.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore