Ga naar de inhoud
'Geen uitstel'

Rechtbank: avondklok moet per direct worden opgeheven

Een lege winkelstraat in Gouda. Beeld © Tobias Kleuver Media

De Nederlandse Staat moet de avondklok laten vervallen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag geoordeeld, nadat Viruswaarheid hier een zaak over aanspande. De staat heeft inmiddels bekendgemaakt in hoger beroep te gaan.

De avondklok is ingesteld op basis van een noodwet, waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met Tweede en Eerste Kamer. Maar volgens de rechtbank was de avondklok geen noodsituatie 'zoals het geval is bij een dijkdoorbraak'.

Volgens de voorzieningenrechter in Den Haag maakt de avondklok 'een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer'. Bovendien beperkt de regel 'onder meer het recht op vrijheid van vergadering en betoging'.

Toelichting van de rechtbank:

Het kabinet heeft inmiddels bekendgemaakt het besluit aan te gaan vechten. De staat gaat in hoger beroep (een zogenoemd spoedappel) en wil dat de avondklok wordt gehandhaafd tot de definitieve uitspraak in hoger beroep. Een spoedappel is een soort turbo-procedure bij het gerechtshof. Zoiets kan alleen worden ingesteld bij een hoger beroep van een kort geding.

Te snel?

Het is nog onduidelijk wanneer er een uitspraak komt van de hogerberoepsrechter. Als die stelt dat het te snel is om de avondklok vanavond al op te heffen, dan kan er worden besloten dat de opheffing niet onmiddellijk hoeft. Dat zou het kabinet meer tijd geven om te kijken of ze de avondklok via een voortzettingswet kunnen regelen.

Reactie Viruswaarheid 

Willem Engel, leider van Viruswaarheid, is tevreden met de uitspraak. "Ik ben het helemaal met de rechter eens. De wet is misbruikt. Er was geen nood."

"Nu moeten we doorzetten", vervolgt Engel. "Er moet een parlementaire enquête komen, de verantwoordelijken moeten zich verantwoorden voor de rechter."

Het is nog niet bekend wat de gevolgen van de uitspraak zijn voor de boetes die zijn opgelegd voor overtreding van de avondklok. Dat waren er vorige week nog 7000.

Bekijk ook: Sneeuwbalgevecht politie direct na verstrijken avondklok

00:41
De avondklok stond sneeuwpret niet in de weg.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.