'Echt ontploft'

Massale interesse in proeffestivals: al meer dan 63.000 aanmeldingen

16 februari 2021 00:57 Aangepast: 16 februari 2021 10:11
Festivalgangers, enkele jaren geleden, ter illustratie. Beeld © ANP

Al meer dan 63.000 Nederlanders hebben zich aangemeld om deel te nemen aan een van de proeffestivals die volgende maand worden georganiseerd. "Het is echt ontploft. We wisten niet wat we meemaakten", vertelde de organisator van de evenementen gisteravond bij Jinek. "Dit geeft wel aan dat mensen er echt behoefte aan hebben."

Met proefevenementen, zoals congressen, festivals en theatervoorstelling met honderden bezoekers, moet onderzocht worden of grote evenementen in coronatijd weer veilig kunnen plaatsvinden.

'Weer íets mogelijk'

"Het is voor mensen echt ongelooflijk belangrijk om te zien dat we aan het nadenken zijn over dat er weer iets mogelijk is", vertelde demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer er gisteravond over, aan tafel bij Jinek. Bekijk het gesprek hier:

De belangstelling is enorm, merkte Pieter Lubbers, die voor Fieldlab Evenementen werkt. Die organisatie is een samenwerking van de overheid en de evenementenbranche.

De data voor de aankomende festivals werden gisteren bekendgemaakt en om 19.00 uur 's avonds waren er al 63.000 aanmeldingen. "Dat hadden we niet verwacht", zei Lubbers.

'We moeten kiezen'

Het gaat om twee festivals, op 13 en 14 maart. In Biddinghuizen, op het terrein waar Lowlands normaal wordt gehouden, vinden dan een dancefestival en popfestival plaats.

Bij die proeffestivals kunnen 1500 mensen aanwezig zijn, verdeeld over groepen van 500 mensen. Veel festivalgangers die zich ervoor hebben aangemeld, zullen dus worden teleurgesteld. "We moeten kiezen", vertelde Lubberts.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eindelijk weer publiek in de zaal: proef met evenementen begint

Gisteren organiseerde Fieldlab Evenementen het eerste evenement, in het Beatrix Theater in Utrecht. Honderden bezoekers kwamen daar samen voor een congres en hoefden onderling geen afstand te houden. "Er is een uitzondering in de wet gemaakt voor deze experimenten", legde Lubberts uit.

Honderden aanwezigen

"Ik was vooral vergeten hoeveel lawaai een paar honderd mensen kunnen maken", vertelde verslaggever Hans Schutte, die gisteren in het Beatrix Theater was:

Het is haast ondenkbaar in deze coronatijd: een evenement met honderden bezoekers. Toch is in het Beatrix Theater in Utrecht een eerste experiment van start gegaan.

Volgens Keijzer is Nederland het eerste land in West-Europa dat dit soort grootschalig onderzoek doet. "Door deze testen door te laten gaan, laten we als kabinet zien dat we willen nadenken over de toekomst", vertelde zij.

Onderzoek

Wie naar een van de evenementen komt, krijgt voorafgaand een coronatest. Bij binnenkomst moeten gasten hun handen ontsmetten en wordt hun temperatuur gemeten. Ook krijgt iedereen een bewegingssensor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Problemen met blaastest: 'Door verkeerde uitslag heb ik geliefden in gevaar gebracht'

In het theater werden gisteren voor het onderzoek 'bubbels' gecreëerd van groepen mensen. Elke groep had onder meer een eigen ingang en toiletruimte. Ook golden voor bepaalde groepen andere regels. Sommigen moesten een mondkapje dragen, anderen zaten achter een spatscherm. Over vijf dagen doen de aanwezigen opnieuw een coronatest.

'Begin van de wegen uit deze tijden'

Koning Willem-Alexander reageerde gisteren verheugd op het eerste evenement. Hij noemde het 'het begin van een van de vele wegen uit deze donkere tijden'. Hij vindt dat iedereen gebaat is bij het onderzoek. "Het zou fantastisch zijn als er weer iets mogelijk wordt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel meer verpleeghuizen de fout in met vaccinaties

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore