Botbreuken

Paar daagjes natuurijs: 40.000 schaatsers naar ziekenhuis

15 februari 2021 19:54 Aangepast: 15 februari 2021 20:34
Een gevallen schaatser op natuurijs in de Volgermeerpolder. Beeld © ANP

Gebroken polsen, heupen en schouders. Zeker 40.000 schaatsers hebben zich rond het afgelopen weekend gemeld bij de spoedeisende hulp met letsel opgelopen na een valpartij op het ijs.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) in twintig ziekenhuizen. 

Tekort aan materialen

Veel botbreuken konden (tijdelijk) worden behandeld met een gipsverband, maar zeker duizend mensen moesten worden geopereerd. De meest voorkomende letsels waren gebroken polsen, heupen en schouders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De lente komt eraan: '17 graden, en de zon komt tevoorschijn'

Er werden zaterdag en zondag vijf tot tien keer meer traumaoperaties per ziekenhuis uitgevoerd dan gemiddeld in een weekend zonder natuurijs. In sommige ziekenhuizen zijn zo veel patiënten geopereerd aan een gebroken heup dat de materialen op waren.

Opgeschaald

De meeste ziekenhuizen hadden zich volgens de NVT voorbereid op de drukte door de spoedeisende hulp te bemannen met extra artsen en verpleegkundigen, traumachirurgen en gipsverbandmeesters.

Ook hadden vrijwel alle geïnventariseerde ziekenhuizen de operatiecapaciteit opgeschaald door het openstellen van extra operatiekamers. Onder meer traumachirurgen en anesthesiologen draaiden dubbele diensten. 

Winterpret

Hoewel dus duizenden mensen gewond raakten op het ijs, zorgde het koude winterweer de afgelopen week ook voor veel plezier en gezelligheid. Sneeuwbalgevechten, sleeën, schaatsen, ijszeilen en zelfs kunstschaatsen. Een terugblik op een week winterpret.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore