Ga naar de inhoud
Schadelijke stoffen

Voedingscentrum waarschuwt: gebruik geen bamboebekers of -servies

Bamboe bekers worden veel gebruikt, omdat ze lichtgewicht, stevig en herbruikbaar zijn. Beeld © iStock

Veel mensen hebben er wel iets van in huis: zogenoemd 'bamboeservies' of (vooral kinder)servies van melamine. Het Voedingscentrum waarschuwt nu: gebruik bamboeservies niet, en melamine bij kinderen alleen voor koud of lauw eten of drinken.

Servies dat als 'bamboe' wordt verkocht, bestaat vaak uit melamine-kunststof waar bamboe- of maïsvezels aan zijn toegevoegd. Dat geldt ook voor 'bamboe'-koffiebekers. 

Niet toegestaan

Maar het toevoegen van bamboe- of maïsvezels aan melamine is niet toegestaan, omdat bij die combinatie het risico bestaat dat er formaldehyde wordt afgegeven. Die stof kan maagirritatie en maagzweren veroorzaken.

De NVWA heeft bekers, kommen en mokken van dit materiaal onderzocht, en concludeert dat bij een aantal daarvan inderdaad te veel formaldehyde vrijkomt. Volgens het Voedingscentrum is er geen reden tot paniek, maar is het wel goed om te stoppen met het gebruik van de producten. "We geven de adviezen uit voorzorg. Formaldehyde is een stof die pas in grotere hoeveelheden schadelijk is."

2000
Lees ook:
2000 producten geanalyseerd: meeste kindervoeding in supermarkt ongezond

"Er zijn geen aanwijzingen dat het gebruik van dit soort servies gevolgen heeft voor de gezondheid op de lange termijn", zegt expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen op de site van het Voedingscentrum. De NVWA heeft winkels die servies van melamine met bamboe of maïs verkopen opgeroepen hun producten uit de handel te halen.

Baby's en kinderen

Bij baby's en kleine kinderen is het risico op gezondheidsproblemen voor formaldehyde groter dan bij volwassenen, omdat zij in verhouding tot hun lichaamsgewicht meer van deze stof binnen kunnen krijgen.

Ouders van kinderen tot 3 jaar krijgen daarom het advies om alle producten waar melamine in zit alleen te gebruiken voor koude of lauwe maaltijden, en ze niet in de magnetron of (op hoge temperatuur) in de vaatwasser te doen. Formaldehyde komt vooral vrij bij temperaturen boven de 70 graden Celsius. Als er bamboe of maïs in het servies zit, dan is het advies om het ook voor kleine kinderen helemaal niet te gebruiken.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update