Niet 100 procent beschermd

RIVM: ook na vaccinatie afstand houden, mondkapje op en testen bij klachten

16 februari 2021 09:10 Aangepast: 16 februari 2021 10:02
Een huisarts spuit het vaccin van AstraZeneca in bij een man. Beeld © ANP

Een mondkapje op, anderhalve meter afstand houden, je laten testen bij klachten: zelfs als je bent gevaccineerd, is dat nog niet voorbij. Het RIVM doet een oproep aan Nederlanders die al gevaccineerd zijn om zich nog trouw aan alle coronamaatregelen te houden. 

Want ook na vaccinatie kun je nog corona krijgen en het mogelijk aan anderen overdragen. Inmiddels zijn bijna 800.000 coronaprikken gegeven. Een klein deel van dat aantal was al een tweede prik.  

'Zo ver zijn we nog niet' 

De boodschap aan de ontvangers van die prikken: al ben je gevaccineerd, dat betekent niet dat je je niet meer aan de regels hoeft te houden. "Het is niet zo dat je dan opeens meer kunt. Zo ver zijn we nog niet", zegt een woordvoerder van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Nooit 100 procent bescherming

Hoe zit dat? De coronavaccins (en alle andere vaccins) zijn niet voor 100 procent effectief. Ze beschermen niet voor de volle 100 procent tegen het virus, dus is er nog altijd een kans dat je besmet raakt. 

Laten we het eerste coronavaccin, van Pfizer, als voorbeeld nemen. Dat heeft een hoge effectiviteit, namelijk boven de 90 procent na de tweede prik. Maar je afweer tegen het virus moet groeien. Wanneer je het vaccin krijgt, is na één of twee weken effect te zien. Dus niet direct. En een week na de tweede prik heb je de optimale bescherming te pakken van boven de 90 procent. Maar helemaal waterdicht is dat niet. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe snel gaat het aantal besmettingen omlaag na vaccinatie?

De bedoeling is dat die prikken ons twee dingen opleveren: dat we na vaccinatie niet of veel minder ziek worden, én dat we het virus niet overdragen als we toch door iemand besmet raken. Hoe goed de vaccins zijn in die tweede taak weten we nog niet, zegt het RIVM. 

Maar daar willen we natuurlijk wel achter komen. Daarom is het zo belangrijk je ook na vaccinatie te laten testen als je klachten hebt. "Stel, je test positief, dan zal de GGD naar je vaccinaties vragen. Zo wordt bijgehouden hoe effectief de vaccins zijn in het stoppen van de verspreiding van het virus", zegt de woordvoerder van het RIVM. 

Voorlopig geen versoepeling

Het zal een vervelende boodschap zijn voor wie had gedacht dat een vaccinatie direct het einde van die vervelende maatregelen zou betekenen. "Het is voorlopig nog even zo", zegt de woordvoerder van het RIVM. "Zodra het anders kan, wordt dat bekendgemaakt. Hopelijk komt er gauw een moment dat een vaccinatie wél voor versoepeling gaat zorgen." 

Overigens kun je geen corona krijgen van het vaccin. De vaccins bevatten geen coronavirusdeeltjes.

Bekijk ook: Vaccineren met AstraZeneca begonnen: 'Lagere effectiviteit niet erg'

Het prikken met AstraZeneca, het vaccin dat Nederland het meeste heeft ingekocht, is begonnen. Volgens deskundigen is de lagere effectiviteit dan bij andere vaccins niet erg. Wel een probleem, het vaccin werkt minder goed tegen de Zuid-Afrikaanse variant.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore