Ga naar de inhoud
95 euro

Vorige week ruim 7000 boetes voor het overtreden van de avondklok

De politie voerde de afgelopen periode extra controles uit. Beeld © ANP

Er geldt al een paar weken een avondklok in Nederland, maar nog steeds gaan mensen zonder geldige reden naar buiten tussen 21:00 en 04:30. De politie schreef afgelopen week duizenden boetes uit.

In totaal gaat het om 7383 boetes die de politie vorige week uitschreef, de week ervoor waren dat er nog 6959. In de onrustige week vol rellen daarvoor lag het aantal zelfs op 10.810. Sinds 23 januari mag je in de avonduren alleen naar buiten met een geldige reden, zoals werk, de hond uitlaten, een onveilige thuissituatie of een medisch noodgeval. Mensen die zonder reden de straat opgaan riskeren een boete van 95 euro. 

Ook voor groepsvorming (het samenkomen met meer dan twee mensen) kun je een boete van 95 euro krijgen. Daar schreef de politie afgelopen week 454 boetes voor uit. Ook werden 345 mensen gewaarschuwd omdat ze zich niet aan de maatregelen hielden.

Van
Lees ook:
Van illegaal feest tot worstenbroodje in de tuin: zo wordt carnaval dit jaar gevierd

Doordat de horeca al maanden gesloten is, zoeken mensen hun toevlucht bij illegale feesten. Regelmatig bericht de politie over feesten die zijn opgerold, zoals afgelopen weekend nog in Schijndel en Nuenen. Daar kwamen tientallen mensen samen om een feestje te vieren.

Afgelopen weekend rolde de politie 96 van dit soort feesten op en dat is een flinke stijging ten opzichte van de weken ervoor. De weekenden ervoor ging het om 39 en 45 feesten. Hoewel het een carnavalsweekend was, lijkt dat geen rol te hebben gespeeld. "Het was redelijk over het land verdeeld en er was geen piek te zien bij de zuidelijke eenheden", zegt een woordvoerder.

Bekijk ook: Zo ging het eraan toe op het illegale feest in Hilversum

00:57
Onlangs rolde de politie nog een feest in Hilversum op waar 300 mensen aanwezig waren. Aan corona werd niet gedacht, bleek wel uit de beelden.