Ga naar de inhoud
Positieve ervaringen

'Adoptieouders beginnen petitie tegen volledige stop op adopties'

Ter illustratie. Beeld © iStock

Een groep adoptieouders wil het stilleggen van adopties van kinderen uit het buitenland tegengaan. Ze zijn een petitie gestart om het kabinetsbesluit tot een volledige adoptiestop terug te draaien.

Die petitie is binnen een week al meer dan zesduizend keer ondertekend. Dat schrijft Trouw vandaag. 

Vorige week werd de adoptie van kinderen uit het buitenland per direct opgeschort. Dat meldde minister Sander Dekker, naar aanleiding van een vernietigend rapport over het adoptiesysteem. Tot op de dag van vandaag komen er misstanden voor. De minister noemde het 'pijnlijk' en bood namens de overheid zijn excuses aan.

Adopties
Lees ook:
Adopties uit buitenland voorlopig gestopt na snoeihard rapport

Positieve ervaringen

De initiatiefnemers van de petitie hebben zelf juist positieve ervaringen met adoptie uit het buitenland. Ze vinden dan ook dat 'aantoonbaar zorgvuldige internationale adopties' gewoon moeten kunnen doorgaan.

Volgens hen zijn de aanbevelingen van de commissie-Joustra 'op een beperkte, slecht onderbouwde en niet-inzichtelijke wijze tot stand gekomen'.

Commissie-Joustra

De commissie, onder leiding van oud-topambtenaar Tjibbe Joustra, deed de afgelopen tijd onderzoek naar adoptie van kinderen uit de landen Bangladesh, Brazilië, Colombia, Indonesië en Sri Lanka. Het rapport gaat over de periode 1967 tot 1997, maar ook nu zouden er nog structurele problemen zijn.

De commissie-Joustra ontdekte praktijken als kinderdiefstal, kinderhandel, corruptie, vervalsing en diefstal van documenten, onethisch handelen van ambtenaren en het onder valse voorwendselen overbrengen van kinderen naar Nederland.

Het onderzoek werd opgestart nadat er informatie opdook over illegale adopties uit Brazilië in de jaren 70 en 80. Uiteindelijk had de commissie drie maanden langer nodig om tot een rapport te komen omdat er zoveel misstanden werden ontdekt.

Een van de initiatiefnemers van de petitie is Karen Gregory, zelf adoptiemoeder van twee kinderen uit de Verenigde Staten.

"Je kunt niet alle landen over één kam scheren, veel adopties lopen wel goed en volgens de regels", vertelt zijn aan de krant. "Een kleine groep geadopteerden heeft een enorm trauma opgelopen - dat betwijfel ik niet - maar dat hoeven ze niet op alle adopties te projecteren." 

'Adoptie is heel natuurlijk'

"Adoptie is heel natuurlijk", vindt Gregory. "In de natuur worden beestjes die geen moeder hebben ook door een ander opgevoed. Ik wil mijzelf niet op de borst kloppen, mijn kinderen hoeven mij niet dankbaar te zijn, nee, ík ben de biologische ouders dankbaar dat wij voor hen mogen zorgen."

De petitie is inmiddels meer dan 6300 keer ondertekend. 

Bekijk ook: Corona houdt adoptiebaby's Oekraïne in kliniek

01:32
Corona houdt adoptiebaby's Oekraïne in kliniek. Het is wachten op ouders die zich melden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore