Ongekend populair

415 miljoen kilo: Nederland importeerde nooit eerder zoveel avocado's

15 februari 2021 00:44 Aangepast: 15 februari 2021 13:21
Avocado's in een supermarkt, ter illustratie. Beeld © ANP

Nooit eerder importeerde Nederland zoveel avocado's als vorig jaar. 415 miljoen kilo 'groen goud' kwam via ons land in Europa terecht, met een waarde van meer dan één miljard euro. Geen enkele andere fruitsoort werd voor zoveel geld geïmporteerd.

De import van avocado's steeg met bijna twintig procent ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Enorme stijging

Maar ten opzichte van twintig jaar geleden is de stijging pas echt indrukwekkend. Want importeerde Nederland in 2000 nog zo'n 15 miljoen kilo avocado's uit landen buiten de Europese Unie, vorig jaar was dat gestegen naar 373 miljoen kilo.

Inclusief de import uit Europese landen kwam er vorig jaar 415 miljoen kilo van de groene vlucht ons land binnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontpitten avocado gevaarlijk, artsen vertellen hoe het wél moet

Slechts een klein deel, zo'n 9 procent, van al die avocado's is bedoeld voor de Nederlandse markt. Het overgrote merendeel, meer dan 90 procent, wordt geëxporteerd naar andere Europese landen.

Logistieke specialisatie

"De import en export van avocado's is een logistieke specialisatie van Nederland geworden", schrijft het CBS. Niet alleen komt de vrucht via ons land Europa binnen, Nederland zorgt ook voor zaken als rijping, controle en eventuele verpakking. "Avocado's komen met name aan in de Rotterdamse haven en verlaten Nederland meestal per vrachtwagen."

Nederland is inmiddels de tweede importeur van avocado's in de wereld. Daarnaast zijn we, voor een land dat zelf geen avocado's produceert, de grootste exporteur van de vrucht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Je eigen avocadoplant kweken: zo simpel is het

De meeste avocado's komen uit Peru (33 procent), gevolgd door Chili (13 procent), Colombia (12 procent), Zuid-Afrika (9 procent) en Mexico (7 procent).

Groeimogelijkheden

De vrucht wordt ook steeds dichter bij Nederland geteeld, ziet Fred van Heyningen, directeur van avocado-importeur Nature's Pride. "In Spanje, maar met name op het Afrikaanse continent wordt steeds meer aangeplant."

Hij ziet nog genoeg mogelijkheden voor groei in Nederland en de rest van Europa. "Bij ons eet zo'n 35 procent van de bevolking weleens avocado's. Dat is de helft van wat inwoners van de VS consumeren. Daar liggen zeker nog kansen."

Voorbij druiven en bananen

De totale waarde van al die avocado's was voor het eerst meer dan een miljard euro. Zelfs bananen, druiven en sinaasappels worden niet voor zoveel geld geïmporteerd.

Naar schatting wordt er in Nederland jaarlijks per persoon 2,2 kilo avocado's gegeten. Het gemiddelde in de Europese Unie is 1,2 kilo per persoon per jaar. Nergens is de vrucht zo populair als in Mexico, waar er jaarlijks 6,5 tot 7 kilo avocado’s per hoofd van de bevolking wordt geconsumeerd

Bekijk ook: Avocado-restaurant wil meer vestigingen openen

Ron Simpson opende bijna vier jaar geleden de eerste Nederlandse avocadobar The Avocado Show in Amsterdam. Het restaurant had al 2000 reserveringen binnen voordat het überhaupt was geopend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore