Uit de bubbel

Eerst WK-goud voor Irene Schouten, toen snel natuurijs op: 'Wat een dag'

14 februari 2021 20:39 Aangepast: 14 februari 2021 21:12
Eerst goud, toen op natuurijs

Irene Schouten (28) zette vanmiddag in Thialf een unieke prestatie neer. Ze won als eerste Nederlandse vrouw ooit het WK-goud op de 5000 meter. Maar heel veel tijd om dat te vieren was er niet: "Ik moest en zou nog even het natuurijs op", zegt ze tegen RTL Nieuws.

Al weken leeft Irene Schouten in een schaatsbubbel in Heerenveen. Om het WK afstanden te kunnen schaatsen, mocht ze niemand zien buiten haar collega's om, ook haar vriend en familie niet.

Vandaag was de laatste dag van het WK in Thialf. Schouten had al drie medailles gepakt, maar vandaag op de 5000 meter zette ze de kroon op haar seizoen: goud! "Fantastisch. Wat een dag", vat ze krachtig samen. 

Natuurlijk had ze in haar bubbel wel meegekregen dat de gekte in Nederland was losgebarsten door het natuurijs. "Ik heb expres niet op Instagram gekeken. Ik kon er gewoon niet tegen, al die mooie plaatjes en video's op natuurijs. Ik wilde ook!"

Na de huldiging vanmiddag voor haar gouden plak en de dopingcontrole was het dan ook racen naar de slootjes in haar woonplaats Wervershoof. "Het was al donker maar langs het water was wel wat verlichting. Ik heb toch nog even op natuurijs gestaan. Heerlijk. Dat was al negen of tien jaar geleden. En wie weet wanneer het weer kan?"

En dan natuurlijk de vraag: wat was het hoogtepunt, de gouden medaille of het natuurijs? "Nou, toch wel de gouden medaille hoor. Maar het was hoe dan ook de mooiste dag van het jaar!" 

Nu is het schaatsseizoen klaar en verdwijnt ook het natuurijs. "Dat is jammer", zegt Schouten. "Maar ik ben heel blij dat ik mijn vriend en familie weer kan zien."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore