Ga naar de inhoud
KNMI waarschuwt

Bevroren ondergrond en regen: hierdoor wordt het spek- en spekglad

Het KNMI geeft voor het hele land code rood af. Vannacht kan er lichte regen vallen, dat op de bevroren ondergrond kan zorgen voor ijzel. Vanuit het westen wordt het enorm glad.

Het KNMI waarschuwt voor zeer verraderlijke gladheid op de weg door ijzel. Ook Rijkswatersstaat zegt dat er zeer gevaarlijke rijomstandigheden kunnen ontstaan. Het gaat regenen en als de neerslag de grond raakt, bevriest het meteen.

De code rood geldt vanaf 03.00 uur vannacht in het westen, rond 05.00 uur in het midden en vanaf 07.00 uur in het oosten. Het kan tot in de middag duren voor de situatie weer een beetje normaal wordt. 

Ontwrichting

Code rood wordt afgegeven als er ontwrichting van de samenleving wordt verwacht. Mensen moeten niet de weg opgaan en de meldingen in de gaten houden.

In deze video leggen we uit wat de verschillende waarschuwingen betekenen:

Code geel, code rood: dit betekent het

01:21
Code geel, code rood: dit betekent het

In de tweede helft van de nacht bereikt het gebied met regen vanuit het westen van het land. "Met een nog bevroren ondergrond leidt dit mogelijk tot zeer verraderlijke gladheid door ijzel", zegt Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden en met 546 strooiwagens paraat te staan om de gladheid te bestrijden.

Zeer glad wegdek

Het bestrijden van ijzel is lastiger dan het bestrijden van sneeuw, geeft Rijkswaterstaat aan. "Door de winterse neerslag verdunt het zout dat al op de weg ligt. Daarnaast bevriest de neerslag zodra die op het koude wegdek komt en vormt een ijslaag bovenop het zout. Hierdoor kan er in een korte tijd een zeer glad wegdek ontstaan."

Wat ijzel precies is en hoe het in rap tempo van een weg een ijsbaan kan maken, legt weerman Marc de Jong van Buienradar uit:

IJzel levensgevaarlijk: hoe wegen in ijsbanen veranderen

01:42
IJzel is levensgevaarlijk: hoe wegen in ijsbanen veranderen.

Door de ijslaag vindt vermenging met strooizout niet direct plaats, dat heeft tijd nodig, aldus Rijkswaterstaat. "Pas als de bovenlaag zacht is, werkt het zout optimaal en wordt het minder glad. Ondanks al onze inspanningen kan gladheid dus helaas niet altijd worden voorkomen."

Wie toch de weg op moet, doet er volgens Rijkswaterstaat verstandig aan de Buienradar goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen. "Kortom: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen."

Treinen rijden weer

De NS zegt vanaf vandaag de reguliere dienstregeling zoals die was voor de sneeuw- en vorstperiode weer te hervatten. Door de winterse omstandigheden was het treinverkeer sinds vorig weekeinde flink ontregeld.

Alle
Lees ook:
Alle teststraten gesloten vanwege gladheid

Volgende week lenteweer

Overigens is het na vandaag klaar met het winterweer.

"In de loop van de dag valt de dooi genadeloos binnen", vertelt Leander de Wit, meteoroloog bij Buienradar. De temperatuur stijgt vanmiddag naar 2 tot 7 graden. "Dan zijn we voorlopig van het winterweer af." 

De rest van de week stijgt de temperatuur verder naar 10 tot 13 graden en de nachtvorst zal verdwijnen. Ook gaat het meer regenen. "Van het ijs en de sneeuw zal al snel niets meer over zijn." 

Bestuurder
Lees ook:
Bestuurder zakt met jeep door ijs in Gerkesklooster