'Droge dooi'

Lenteachtig weer op komst, maar pas op: morgenochtend is het spekglad

14 februari 2021 11:16 Aangepast: 14 februari 2021 18:39
Een schaatser en een hond op de Loosdrechtse Plassen, vandaag kan het nog Beeld © ANP / Sem van der Wal

Na vandaag komt een eind aan het winterse weer. Maar dat gebeurt niet zonder slag of stoot: morgenochtend wordt het spek- en spekglad door ijzel. "De kou wordt daarna verdreven en maakt plaats voor lenteachtig weer", zegt Leander de Wit, meteoroloog van Buienradar.

UPDATE - Weerswaarschuwing, morgenvroeg code rood in heel Nederland vanwege ijzel. 

Maar eerst: kunnen we vandaag nog (veilig) schaatsen? Ja, zegt De Wit. "Het is prachtig schaatsweer en de zon schijnt flink." Pas in de loop van de middag wordt de bewolking volgens hem langzaam dikker.

De temperatuur stijgt vandaag, maar door de wind ligt de gevoelstemperatuur vanochtend nog tussen de -10 en -15 graden. "Vanmiddag gaat het licht dooien", zegt De Wit. Maar het ijs dan? "Dat kan daar wel tegen. Dit noemen we 'droge dooi', het ijs wordt daar nauwelijks door aangetast."

 

Vanavond en vannacht wordt de bewolking vanuit het westen alleen maar dikker. Aan het eind van de nacht kan er in het westen lichte regen vallen, die op de bevroren ondergrond kan zorgen voor ijzel. "Het wordt spek- en spekglad", waarschuwt De Wit. In het oosten en noordoosten van het land is later in de ochtend de kans op overlast door ijzel het grootst. 

Wat ijzel precies is en hoe het in rap tempo van een weg een ijsbaan kan maken, legt weerman Marc de Jong van Buienradar uit:

"In de loop van morgen valt de dooi genadeloos binnen", vertelt De Wit. De temperatuur stijgt morgenmiddag naar 2 tot 7 graden. "Dan zijn we voorlopig van het winterweer af." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Henk Angenent rijdt Elfstedentocht, Klasina Seinstra schaatste laatste stuk

De rest van de week stijgt de temperatuur verder naar 10 tot 13 graden en de nachtvorst zal verdwijnen. Ook gaat het meer regenen. "Van het ijs en de sneeuw zal al snel niets meer over zijn."

Volgende week lenteweer

Volgend weekend zet de lente voet in het land, met zon en temperaturen van 13 tot 18 graden. "Dat beloven lekkere dagen te worden", zegt De Wit. "Met weinig wind en veel zon. De T-shirts mogen weer uit de kast."

Bekijk ook: Kruiend ijs op de Afsluitdijk in 2018

Omdat het zo snel gaat dooien, kunnen we 'kruiend ijs' verwachten. Wat dat is zie je in deze video uit 2018. Toen kroop het ijs vanaf het Ijsselmeer langzaam de Afsluitdijk op.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore