Ga naar de inhoud
Wispelturig weer

Vandaag nog steenkoud, volgend weekend mogelijk plus 15 graden

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Vandaag is het met een zonnetje erbij perfect schaatsweer, maar nog wel flink koud. Daar komt na morgen verandering in, zegt meteoroloog Brian Verhoeven van Buienradar. Volgende week gaat de temperatuur omhoog, met volgend weekend misschien lokaal wel 15 graden.

Wie vandaag het ijs op gaat, kan zich maar beter dik aankleden, want er staat een koude wind. "Het is voor het gevoel een stuk kouder dan de temperatuur aangeeft", zegt Verhoeven. "De gevoelstemperatuur ligt overal vooral 's ochtends tussen de -10 en -15 graden." 

Zo koud is het nu bij jou:

Vannacht wordt het ook nog koud, met op veel plekken matige tot strenge vorst. Morgen gaat de temperatuur volgens Verhoeven al iets oplopen. "Het is dan nog wel zonnig, maar er is af en toe ook wat sluierbewolking. In de loop van de middag kruipt de temperatuur dan boven het vriespunt. In het zuiden van Limburg en Brabant kan het wel plus 5 graden worden."

Omslag

Maandag wordt de dag van de omslag. "Vooral richting het noordoosten valt er neerslag, misschien wat natte sneeuw, maar ook ijzel." Het is nu nog lastig te zeggen waar het wel en niet zal ijzelen, maar waarschijnlijk wordt het op sommige plekken verraderlijk glad.

Bekijk ook: Tot wanneer kunnen we schaatsen? Weerman Martijn heeft het antwoord

01:10
Is het ijs dit weekend eigenlijk nog wel goed genoeg om te schaatsen? Weerman Martijn Dorrestein weet het antwoord.

De rest van de week wordt het warmer. In het weekend wordt het zonnig en droog. "Lokaal misschien zelfs 15 graden. Dan gaan we dus in één week van -15 naar plus 15", zegt Verhoeven.

Hoe verder weg je kijkt, hoe onbetrouwbaarder de verwachting is natuurlijk, 'maar volgend weekend komen de temperaturen hoogstwaarschijnlijk boven de 10 graden'.

Veel
Lees ook:
Veel basisscholen dicht of later open vanwege gladheid