Ga naar de inhoud
Crisis

Mario Draghi nieuwe premier van Italië: 'De enige Italiaan naar wie wordt geluisterd'

Draghi met de Duitse bondskanselier Merkel en president Steinmeier. Beeld © Getty

Italië krijgt een nieuwe regering onder leiding van Mario Draghi, de voormalig president van de Europese Centrale Bank (ECB). Draghi meldde dat hij na een reeks gesprekken de steun heeft van bijna alle partijen in het Italiaanse parlement om het land door de coronacrisis te leiden.

Italië zat zonder regering nadat Giuseppe Conte zijn kabinet zag vallen na onenigheid over hoe de enorme Europese steunpakketten besteed moesten worden. 

'Als
Lees ook:
'Als iemand Italië kan redden, is het wel Super Mario'

President Mattarella deed een beroep op Draghi, toen na de val duidelijk werd dat een nieuw kabinet onder Conte er niet in zat. Draghi kreeg de opdracht een regering van nationale eenheid te vormen, met ministers die door alle partijen worden goedgekeurd. 

'Geniet enorm veel respect'

"Draghi is de enige Italiaan naar wie wordt geluisterd in binnen- en buitenland. Hij geniet enorm veel respect", verklaart correspondent Anouk Boone de opvallende Italiaanse eensgezindheid. "Bovendien: het alternatief zouden vervroegde verkiezingen zijn geweest. Dat komt natuurlijk heel slecht uit in deze coronatijd en bovendien zouden dan ook veel politici hun goedbetaalde baantje zomaar kunnen verliezen."

Deze week legde presentator Ronald Koopman al uit waarom Italië eigenlijk niet om Draghi heen kon:  

Voormalig ECB-baas Mario Draghi moet Italië uit de ellende helpen

02:50
Italië moet een plan maken om 209 miljard euro steun van Europa te besteden, en als iemand dat kan, dan is het de oud-president van de Europese Centrale Bank. Draghi kent Europa, en Europa kent hem.

Draghi kent daarnaast ook het klappen van de zweep in de door populisten gedomineerde Italiaanse politiek. Ook al is hij in Nederland vooral bekend als bestuurder, in een debat met de populisten zal hij eenvoudig overeind blijven is de verwachting.

Schaakmat

Boone: "Hij maakt gebruik van een vragende debattechniek, waarbij hij steeds vragen terugstelt. Schreeuwende populisten als Matteo Salvini van de rechtse Lega-partij zal hij ongetwijfeld schaakmat weten te zetten in een debat"  

In de nieuwe regering wordt de directeur van de centrale bank van Italië, Daniele Franco, minister van Economische Zaken. Luigi Di Maio, kopstuk van de Vijfsterrenbeweging, blijft minister van Buitenlandse Zaken. Het nieuwe ministerie voor de overgang naar groene, duurzamere energie komt in handen van de natuurkundige en IT-expert Roberto Cingolani.