Survivors

Zijn vissen niet zielig onder die dikke ijslaag? 'Ze gaan in slaapstand'

13 februari 2021 07:39 Aangepast: 04 maart 2021 15:21
Beeld © ANP

Je hebt het je misschien wel afgevraagd, terwijl je op de schaats over het ijs scheurde: gaan de vissen niet dood onder dat koude ijs? "Nou, die dieren zijn best wel wat gewend."

In deze ijskoude week vriest het dat het kraakt, en op vijvers en slootjes liggen centimeters ijs. Maar bedenk wel, ónder het ijs is de temperatuur nog altijd boven nul. "De temperatuur is wel laag, maar vissen zijn daar op gebouwd", vertelt Onno Terlouw van Sportvisserij Nederland.

Vissen zijn koudbloedig, en dat betekent dat hun lichaamstemperatuur zich aanpast aan de omgeving. Hoe kouder het water, hoe kouder de vis. 

Zuurstoftekort

Een vis kan daar tegen. Waar een vis nièt tegen kan, is een tekort aan zuurstof. "Door het hele jaar heen gaan er vissen dood door het tekort aan zuurstof onder water", vertelt Terlouw.

Dat kan gebeuren als een slootje of vijver slecht is onderhouden. Niet gebaggerd, of bijvoorbeeld een overvloed aan waterplanten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

IJsvissen in Nederland: 'Dit weekend weer mogelijk'

Terlouw: "Vissen kunnen in problemen komen als het letterlijk te ondiep wordt, of als er extreem dik ijs ligt. En dan helemaal als er nog sneeuw op ligt en er geen zonlicht meer onder water kan komen. Dan kan ook als het ijs troebel wordt, omdat er veel op is geschaatst."

Uitweg zoeken

Maar vissen zijn niet achterlijk, stelt Terlouw. "Vissen zoeken een uitweg. Ze zoeken warmere plekken, zoals open water, stuwtjes. Ze verstoppen zich in buizen onder water, of gaan naar water onder bruggen waar minder ijs ligt."

Maar als de dieren dan toch opgesloten komen te zitten, dan passen ze zich aan. Ze gaan in een soort slaapstand. "In een ondiepe tuinvijver bijvoorbeeld, dat vol vriest. Daar schakelen ze zichzelf een beetje uit. Ze gaan dan stilliggen, hun hartslag gaat omlaag, en ze verbruiken dan nauwelijks energie. Ze kunnen dan ook weken zonder eten."

Het zijn survivors, zegt Terlouw. Dus hulp hebben ze niet nodig. "Ga geen wak slaan om ze te vangen en ergens anders onder te brengen. Ze kunnen slecht tegen de temperatuur boven water, onder nul."

En al gaan er een paar dood, so be it. "Dat is de natuur. Vissen leggen jaarlijks vele duizenden eieren, de visstand in Nederland is goed. Als er soms iets meer vissterfte is, hoeft dat niet erg te zijn. Het is de natuur."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore